Η Ελλάδα βυθίζεται ακόμα βαθύτερα στην οικονομική και πολιτική κρίση που θα μπορούσε να την οδηγήσει στο να γίνει η πρώτη χώρα που θα βγει από το ευρώ, όπως γράφει το CNN.

Αυτό δεν θα σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- εν τέλει η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 2% της ευρωζώνης. Η οικονομία της αξίζει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει πως είναι λίγο μεγαλύτερη από την Αλαμπάμα αλλά μικρότερη από το Όρεγκον.

Οπότε, διερωτάται ο αρθρογράφος, γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα σήκωσε το τηλέφωνό την Κυριακή απευθύνοντας έκκληση τη Γερμανίδα καγκελάριο να βρει λύση ακόμα και την τελευταία στιγμή;

Ακολουθούν πέντε λόγοι που εξηγούν γιατί η μοίρα της έχει σημασία

1. Ο φόβος του άγνωστου. Θα είναι μια «στιγμή Lehman»;

Οι αγορές σε όλο τον κόσμο αντέδρασαν τη Δευτέρα στις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου και το σενάριο Grexit. Όχι επειδή οι επενδυτές είναι πολύ εκτεθειμένες στην Ελλάδα. Είναι ο φόβος της πορείας σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν συμβαίνουν αυτά κάθε μέρα. Η ελληνική χρεοκοπία θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία και θα δοκιμάσει το τείχος ασφαλείας που έχτιζαν από το 2012 η ΕΚΤ και άλλοι θεσμοί. Ορισμένοι επενδυτές θα σκέφτονται το 2008, όταν η κατάρρευση της Lehman Brothers σηματοδότησε την κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Θα είναι η Ελλάδα άλλη μία «στιγμή Lehman»;

2. Η μεγαλύτερη αποτυχία της Ευρώπης. Θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες;

Έλληνες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανταλλάσσουν κατηγορίες για εκβιασμό, εξευτελισμό, προδοσία και ψέματα. Πάει η δέσμευση για το χτίσιμο μιας «ακόμα στενότερης ένωσης» που αναφερόταν στη Συνθήκη της Ρώμης το 1957.

Πρακτικά, το Grexit θα γκρεμίσει τους ισχυρισμούς της Ευρώπης πως η πορεία του ευρώ δεν έχει επιστροφή. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πως κάποια άλλη χώρα θα επιλέξει να ακολουθήσει την Ελλάδα στην οικονομική άβυσσο αλλά ορισμένες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης μπορεί να πληρώσουν το τίμημα με μόνιμα υψηλότερα κόστη δανεισμού.

3. Περισσότερος πόνος για τους Έλληνες

Η Ελλάδα έχει ήδη υποστεί πολλά. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25%, η ανεργία εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ και ένας στους δύο νέους δεν έχουν δουλειά. Μισθοί και συντάξεις περικόπηκαν. Καταστήματα έκλεισαν. Μπορεί όμως να γίνουν όλα πολύ χειρότερα πριν βελτιωθούν αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ. Μια νέα δραχμή θα αξίζει πολύ λιγότερο από ένα ευρώ -ορισμένοι μιλούν για υποτίμηση 50%- με αποτέλεσμα το κόστος των εισαγωγών να εκτοξευτεί και να εκτοξεύσει και τον πληθωρισμό.

Η κοινωνική καταστροφή θα είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι είδαμε τα πρώτα χρόνια των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας.

4. Χάος στην περιοχή

Ο κίνδυνος μιας χώρας που χρεοκοπεί στην νοτιοανατολική Ευρώπη απασχολεί πολλές κυβερνήσεις. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή στον αγώνα της Ευρώπης να διαχειριστεί το μεταναστευτικό κύμα από τη Μεσόγειο – σχεδόν 6.000 έφτασαν στη χώρα μέχρι στιγμής φέτος.

5. Ο κίνδυνος να χαθεί η Ελλάδα με όφελος της Ρωσίας

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 αλλά έχει εμπορικούς, πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Με την εκλογή του τον Ιανουάριο ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αναπτύξει τη σχέση αυτή επισκεπτόμενος τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Αμερική και η Ευρώπη ακόμα προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στον Ρώσο πρόεδρο σε σχέση με την ουκρανική κρίση και δεν θα χαρούν με τους στενότερους δεσμούς Μόσχας και Αθήνας.

cnnmoney2