Πολλά αναπάντητα ερωτήματα μένουν μετά την ανακοίνωση για τραπεζική αργία που ισχύει τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου.

Με απόφαση του Γιάννη Βαρουφάκη μπορεί η ημερομηνία αυτή να παραταθεί.

Το όριο αναλήψεων θα είναι 60 ευρώ τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός είναι οι τράπεζες να μείνουν κλειστές για 6 ημέρες. Τα ATM θα ανοίξουν μετά από 12 ώρες, από τη δημοσίευση του ΦΕΚ.

Ειδική εξαίρεση θα υπάρξει για τους συνταξιούχους που πληρώνονται σήμερα τις συντάξεις του ΙΚΑ, ενώ πληρωμές συντάξεων του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ γίνονται τις επόμενες μέρες.

Ωστόσο η εφαρμογή των capital contols δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις καθημερινές συναλλαγές και σε όλο το φάσμα της αγοράς, καθώς μένει αναπάντητα πολλά ερωτήματα.

Αναλυτικά οι γκρίζες ζώνες με τα capital controls

-Οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες γίνονται χωρίς όριο σε καταστήματα, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο ήδη τα περισσότερα βενζινάδικα σταμάτησαν να δέχονται τις κάρτες και δέχονται μόνο μετρητά. Το ίδιο ισχύει και για πολλά εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης. Για την ώρα τα σούπερ μάρκετ δέχονται κανονικά τις κάρτες.

-Επιταγές. Οι επιταγές που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες μέχρι και την Παρασκευή θα εκκαθαριστούν. Ωστόσο όσοι έχουν στα χέρια τους επιταγές που είναι να πληρωθούν σήμερα ή τις επόμενες μέρες δεν θα μπορούν να τις εισπράξουν.

-Συναλλαγές που αφορούν μόνο λογαριασμούς του Ελληνικού Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ασφαλιστικών φορέων θα διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΤτΕ, «ουδεμία άλλη συναλλαγή για το κοινό (π.χ. αγοραπωλησία χρυσών λιρών) θα διενεργείται».

Συντάξεις. Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ θα δουν τις συντάξεις στους λογαριασμούς τους. Όσοι δεν έχουν κάρτες δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους. Όμως οι τράπεζες θα ανοίξουν ορισμένα καταστήματα για να πληρώσουν μόνο τις συντάξεις.

-Το ημερήσιο όριο ανάληψης έχει οριστεί στα 60 ευρώ. Πληροφορίες που δεν είναι ξεκάθαρες λένε ότι αν κάποιος δεν βγάλει σήμερα τα 60 ευρώ δεν σημαίνει ότι αύριο θα μπορεί να βγάλει 120 ευρώ. Ωστόσο αυτό μένει να ξεκαθαριστεί καθώς στην Κύπρο αν κάποιος δεν χρησιμοποιούσε το όριο για μία μέρα ή περισσότερες, μπορούσε να βγάλει μαζεμένα τα χρήματα.

-Τι θα γίνει με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.  Εφόσον ο εργοδότης καταβάλλει τη μισθοδοσία με ηλεκτρονικό τρόπο αυτό μπορεί να γίνει κανονικά. Όμως δεν μπορούν να πληρωθούν όσοι δεν παίρνουν τη μισθοδοσία ηλεκτρονικά.

 

Προσοχή στις αναλήψεις με πιστωτικές. Ανάληψη μετρητών με πιστωτική κάρτα γίνεται μέχρι το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ. Η συναλλαγή αυτή επιβαρύνεται με το επιτόκιο και προμήθεια που ορίζονται από τη σύμβαση με την Τράπεζα που εξέδωσε την πιστωτική κάρτα.

 

Προσοχή στα ασφαλιστήρια. Κινδυνεύω να χάσω το ασφαλιστήριο μου συμβόλαιο (ασφάλιση αυτοκινήτου, συμβόλαια υγείας) αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου. Ωστόσο απάντηση δεν δίνεται γιατί απλά σημειώνεται ότι οι πληρωμές αυτές θα μπορούν να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω web banking, phone banking, ή από τα ΑΤΜ.