«Επιχείρηση Αλβανία»: Αυτός είναι ο κωδικός που σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, χρησιμοποιείται από μια μικρή ομάδα αξιωματούχων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αναφερθούν σε ένα «Plan B» για τη διαχείριση ενός Grexit.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας, η «Επιχείρηση Αλβανία» είναι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιείται κατά τις τελευταίες εβδομάδες από αυτή την ομάδα εργασίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

«Αυτό που βασικά προετοιμάζουν είναι ένα δυνατό τείχος προστασίας για την αποτροπή του επηρεασμού των αγορών από ένα Grexit, για μια χιονοστιβάδα δηλαδή που θα ήταν “θανατηφόρα”», εξηγεί η El Pais.

Το 2012, οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ είχαν προετοιμάσει ένα παρόμοιο σχέδιο, με τον κωδικό «Επιχείρηση Κροατία» παρότι δεν ήταν απαραίτητο εκείνη την εποχή, «αλλά θα ήταν αυτοκτονικό να μην έχουμε ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για τα πιο αρνητικά σενάρια», σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αρνήθηκε την ύπαρξη των σχεδίων αυτών και περιορίζεται να εξηγήσει ότι η Ευρώπη «είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να χειριστεί την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

varf