Για σχέδιο των Ευρωπαίων να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times την ώρα που οι διαπραγματεύσεις είναι σε οριακό σημείο και ο χρόνο τελειώνει.

Σύμφωνα με τους FT, οι ηγέτες της Ε.Ε., έχοντας υπερβεί αναρίθμητες διορίες για να δεχτεί η Ελλάδα ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα απελευθερώσει 7,2 δισ. ευρώ σε βοήθεια, όρισαν το Σάββατο ως την τελευταία ευκαιρία της Αθήνας να καταλήξει σε συμφωνία ή διαφορετικά να ενεργοποιηθεί ένα Plan B που θα προσπαθήσει να αποτρέψει μια ελληνική χρεοκοπία από το να βλάψει την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Κατά την εφημερίδα οι συνομιλίες κατέρρευσαν την Πέμπτη το πρωί, όταν οι θεσμοί – απαίτησαν από τον κ. Τσίπρα να αποδεχτεί μια συμβιβαστική πρόταση ή να παρουσιαστεί το σχέδιο ως μια προσφορά «take it or leave it» στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Τα σχέδια των δανειστών όμως χάλασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, που παρουσίασε την δική του πρόταση – που σύμφωνα με αξιωματούχους ήταν σαν το σχέδιο των δανειστών με τροποποιήσεις – την οποία οι ομόλογοι του δέχτηκαν να αξιολογήσουν, προτού διακόψουν πλήρως τις συνομιλίες. Ωστόσο, αρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν στην εφημερίδα πως δεν υπάρχει πιθανότητα οι πιστωτές να δεχτούν την νέα ελληνική πρόταση και ότι ετοιμάζουν σχέδια για την «απομόνωση» της Ελλάδας, ώστε να μην εξαπλωθεί οποιαδήποτε οικονομική αναταραχή προκληθεί από μια χρεοκοπία.

Τα σχέδια αυτά πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν κεφαλαιακούς ελέγχους και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση φάνηκε κατά την διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, όταν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες, με πρώτο τον Γερμανό υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανέφεραν στους ομολόγους τους πως πιστεύουν ότι το συμβιβαστικό σχέδιο των πιστωτών είναι πολύ επιεικές, αφήνοντας λίγα περιθώρια για παραχωρήσεις στην Αθήνα.