Μείωση του βασικού επιτοκίου από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αναμένει αμέσως μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Το σχόλιο του τούρκου υπουργού έγινε πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα.

Οικονομικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα εκτιμούν ότι το βασικό τραπεζικό επιτόκιο θα παραμείνει σταθερό στο 7,5%. Από την άλλη μεριά, η μείωση των επιτοκίων λειτουργεί ενισχυτικά ως προς τη βελτίωση του επιπέδου οικονομικής ρευστότητας, στην πραγματική οικονομία.

Αυξήθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Αύξηση κατά 3,4 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Τουρκία (66,45) το μήνα που διανύουμε, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Παράλληλα, ο δείκτης προσδοκίας για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στα τουρκικά νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στο 87,92. Ο δείκτης προσδοκίας της γενικής οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία βελτιώθηκε κατά 4,7 μονάδες στο 89,48.