Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, εξέφρασε πριν από μερικές μέρες ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνέντευξη τύπου που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συμβάλλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσω και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Γιατί όμως ο Ομπάμα κόπτεται τόσο πολύ για την Ελλάδα;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «η Αξία», μπορεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες να κατέχουν το 64% των κρατικών ομολόγων προβληματικών χωρών-μελών της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, όσον αφορά όμως τα CDS, οι αμερικανικές τράπεζες έχουν κυρίαρχη θέση.

Κατά δεύτερο λόγο, η αμερικανική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, λόγω των υψηλών ελλειμμάτων. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τον αμερικανό πρόεδρο, καθώς γνωρίζει πως μια ελληνική χρεοκοπία θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ. Παράλληλα και γεωστρατηγικά οι ΗΠΑ δεν έχουν εδραιώσει τη θέση τους λόγω των αναταραχών στη Μέση Ανατολή.

Πέρα όμως από όλα αυτά, οι Αμερικανοί γνωρίζουν καλά πως μια χρεοκοπία στην Ε.Ε. θα προκαλούσε κατάρρευση του ευρώ, το οποίο θα σήμαινε πως τα αμερικανικά προϊόντα δεν θα ήταν πλέον ανταγωνιστικά και συνεπώς θα μειωνόταν σημαντικά η εξαγωγική δραστηριότητα των ΗΠΑ.