Την προσήλωσή του στις προσπάθειες για την αποτροπή της κρίσης στην Ευρωζώνη μέσα από την έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση εκφράζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Spiegel.
Ο ισχυρός άνδρας της Κομισιόν ισχυρίζεται ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα είχε καταστροφικές συνέπειες, ωστόσο «ο φόβος ότι θα προκαλούσε την έξοδο και άλλων κρατών-μελών έχει περιοριστεί σημαντικά».
«Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο κόσμος θα είχε την εντύπωση ότι η σύνθεση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αλλάξει. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε οπωσδήποτε. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα Grexit. Ο χρόνος τελειώνει. Και κάποιες από τις δηλητηριώδεις δηλώσεις που έρχονται από την Αθήνα δεν κάνουν ευκολότερη την επίτευξη προόδου» αναφέρει ο Γιούνκερ αφήνοντας αιχμές προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για στρεβλή εντύπωση της Αθήνας ότι «κάποιος μπορεί να βγάλει έναν λαγό από το καπέλο του. Δεν είναι έτσι» τονίζει ο επικεφαλής της Κομισιόν, σημειώνοντας με νόημα ότι «θα προτιμούσα ο λαγός να είναι ντυμένος με τα ελληνικά χρώματα».
Ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απορρίπτει τους ισχυρισμούς ορισμένων ότι οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στους αξιωματούχους που έχουν συνασπιστεί γύρω από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Κόπηκαν συντάξεις, μειώθηκαν μισθοί και περιορίστηκαν σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες. Οι Γερμανοί έχουν την εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τίποτα για να βγουν από την δυστυχία τους. Αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην Κομισιόν, «λες και είμαστε φανατικοί της λιτότητας που συνθλίβουμε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».
Σχολιάζοντας τις συνέπειες από ένα Grexit, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει: «Η Ελλάδα έχει ζήσει μεγάλες περικοπές στο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Το αποτέλεσμα ήταν μια απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση. Κάθε πρωί πολλοί άνθρωποι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν το ερώτημα του πώς θα βρουν να φάνε. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η κρίση θα επιδεινωνόταν με ένα Grexit. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι που είναι πάρα πολύ πλούσιοι. Ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τους φόρους για τον πλούτο. Ήταν σοκαριστικό, αλλά η απάντησή του δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης όσο περίμενα».
«Είναι ψέμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την κυβέρνηση υψηλότερο φόρο για το ηλεκτρικό ρεύμα και αυτό με ενοχλεί. Είπα στον Αλέξη Τσίπρα ότι είμαι ανοιχτός σε προτάσεις, αν οδηγούν στα ίδια έσοδα».
«Δεν καταλαβαίνω τον κ. Τσίπρα. Η εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλα δεν ανταποδόθηκε ισότιμα» τόνισε για να συνεχίσει λέγοντας ότι «αντί να διαμαρτύρεται για τις προτάσεις συμβιβασμού των δανειστών, θα έπρεπε να πει στον ελληνικό λαό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προσέφερε ένα επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 35 δισεκατομμυρίων ευρώ. θα το πουλούσα αυτό ως επιτυχία»
Παράλληλα, άφησε εκ νέου αιχμές για τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας ότι στο παρελθόν είχε πει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι εάν κατέβαινε ο ίδιος με το πρόγραμμα αυτό σε εκλογές θα έπαιρνε 80% και όχι 36%.
«Κι εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει ο πολιτικός να κάνει αυτά που υποσχέθηκε. Για αυτό πρέπει να σκέφτεται προσεκτικά πριν από τις εκλογές (…) Ο κ. Τσίπρας υιοθέτησε θέσεις οι οποίες εν μέρει βρίσκονται σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ. Για αυτό και οι υποσχέσεις του δεν μπορούν να εφαρμοστούν 100%. Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να το ξέρει αυτό», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.