Οι φόβοι για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών εντείνονται μετά τις αναφορές πως οι καταθέτες απέσυραν δισεκατομμύρια ευρώ την τελευταία εβδομάδα, όπως γράφει το BBC.

Η εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες μόνο αυτή την εβδομάδα μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πολίτες αποσύρουν τα χρήματά τους καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επίτευξη λύσης στην ελληνική κρίση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει το μεσημέρι για την παροχή έκτακτης ρευστότητας.

Τη Δευτέρα συγκαλείται εκτάκτως Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης μετά την αποτυχία της τελευταίας απόπειρας εξεύρεσης λύσης στο Eurogroup της Πέμπτης.

Η Ελλάδα έχει πλέον στη διάθεσή της λιγότερο από δύο εβδομάδες για να πετύχει συμφωνία ή να βρεθεί αντιμέτωπη με χρεοκοπία μην μπορώντας να πληρώσει ποσό 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ.

Αν δεν πληρώσει, κινδυνεύει με έξοδο από την ευρωζώνη και πιθανώς και την ΕΕ, γράφει το βρετανικό δίκτυο. Ωστόσο η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν δείχνουν προθυμία να εκταμιεύσουν βοήθεια μέχρι η Ελλάδα να συμφωνήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Θέλουν η Ελλάδα να υιοθετήσει σειρά οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως οι συντάξεις, ο ΦΠΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα πριν την εκταμίευση των 7,2 δις.

bbc