Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τορπίλισε συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ σε δημοσίευμά της για τις διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν έτοιμος να κάνει μια πρόταση στην Αθήνα που θα απέκλειε τις περικοπές συντάξεων, σημειώνει η εφημερίδα και σημειώνει, επικαλούμενη έναν από τους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση: «Η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια».

Οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες και για συμβιβασμό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα. «Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχουν έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να επιβληθεί στο 0,8% οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, αν και με δυσκολία, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία. Όμως την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω».

Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε πως είναι εντελώς παράδοξο να αποφασίζει για την τύχη της Ευρώπης τελικά ένας Οργανισμός που δεν εκπροσωπεί κάποιο συγκεκριμένο έθνος.