Την αντίθεση του επιχειρηματικού κόσμου σε διάταξη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σχετικά με τις μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές (ΠΟΛ.1113/2.6.2015 με θέμα «Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 22, 22Α και 23 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167Α1) εκφράζει το Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 23 (Μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες) αναφέρεται στην παράγραφο γ): « ….Ασφαλιστικές εισφορές που αφορούν στα έτη 2014 και επόμενα, οι οποίες καταβάλλονται εκπρόθεσμα, εκπίπτουν κατά το έτος καταβολής τους ανεξαρτήτως του έτους που αφορούν. Στην έννοια της δαπάνης των ασφαλιστικών εισφορών, που αν δεν έχουν καταβληθεί δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα περιλαμβάνονται τόσο οι εισφορές του εργοδότη, όσο και του εργαζομένου, οι οποίες, ως εμπεριεχόμενες στις αμοιβές του, βαρύνουν τον εργοδότη. Σε περίπτωση που οι εκπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ετών 2014 και επόμενων έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, αυτές θα εκπίπτουν το χρόνο καταβολής τους σύμφωνα με την υπόψη ρύθμιση».

Το επιμελητήριο εκφράζει τη απορία του γιατί να ζητούνται ποσά που βρίσκονται σε ρύθμιση να αναμορφωθούν φορολογικά, «ενώ υπάρχει ηθικό και πρακτικό θέμα της αναδρομικής αλλαγής των δεδομένων σε μια χρήση που έχει κλείσει. ‘Αλλωστε στη φορολογία εισοδήματος ισχύει η βασική αρχή της αυτοτέλειας των χρήσεων. Η ΠΟΛ εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου 2015 και έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2014».

Το επιμελητήριο σε επιστολή του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αναφέρει ότι «οι επιχειρήσεις αυτή την περίοδο δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε επιπλέον κόστη πέραν αυτών που προγραμματίζουν. Για αυτό κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να αναθεωρηθεί η εν λόγω διάταξη και να καταργηθεί η αναδρομική της ισχύ. Εκφράζουμε δε, σοβαρότατες επιφυλάξεις για την «εισπρακτική» επιτυχία της, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και της αδυναμίας της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν».