Βέβαιος ότι η Ελλάδα κατέγραψε σημαντική πρόοδο το 2010 δήλωσε ο απεσταλμένος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μπομπ Τράα, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι από τα τέλη του 2010 η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει αποδυναμωθεί.

Ο κ. Τράα, μιλώντας στο συνέδριο των Financial Times «The future of banking in Greece», διευκρίνισε πως η «ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βελτιώνεται, καθώς μειώνεται το κόστος εργασίας». Έσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι «η αποδυνάμωση της πολιτικής στήριξης στις μεταρρυθμίσεις έχει αυξήσει την αβεβαιότητα».

«Η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Τώρα δεν είναι η ώρα για καθυστερήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται νέα ενέργεια στις μεταρρυθμίσεις και αποτελεσματικότητα». Επεσήμανε την κρισιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων, λέγοντας πως οι πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς καθυστερήσεις.

«Η σύνοδος της Ε.Ε. τον Ιούνιο πρέπει να σπάσει κάποια σκληρά καρύδια», ανέφερε ο Τράα και συμπλήρωσε: «Τότε το ΔΝΤ θα είναι έτοιμο για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση». Ο απεσταλμένος του ΔΝΤ επανέλαβε πως το ταμείο είναι αντίθετο με το σενάριο αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.

Κάλεσε, παράλληλα, τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να μιλήσουν με μία φωνή. Επίσης, είπε πως δεν είναι βέβαιο ότι η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους μπορεί εύκολα να ελεγχθεί και διευκρίνισε πως μία λογική πρόταση θα ήταν η αλλαγή των όρων πληρωμής για την Ελλάδα.

Ως προς τον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Τράα δήλωσε: «Οι ελληνικές τράπεζες είναι ανθεκτικές, έχουν διατηρήσει επαρκή κεφαλαιοποίηση». Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως να βελτιώσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση, κάτι που θα εκτιμηθεί από τις αγορές, προσθέτοντας ότι θα πρέπει σταδιακά να βγουν από το δίχτυ προστασίας που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.