Υφυπουργοί Οικονομικών και ανώτατοι παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών ήρθαν σε συμφωνία επί της αρχής για τριετή πρόγραμμα, μέχρι δηλαδή τα μέσα του 2014, για τη δανειοδότηση της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν οι αξιωματούχοι στην ΕΕ θα περιλαμβάνει και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις και επικαλείται το Reuters.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτή η προκαταρκτική συμφωνία επήλθε στη συνεδρίαση χθες των υφυπουργών Οικονομικών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης στη Βιέννη.
Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα το οποίο ουσιαστικά θα αντικαταστήσει το αρχικό «πακέτο» των 110 δισ. που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010, θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό για να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό επεισόδιο».
Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εμπλοκή των ιδιωτών αλλά και της κατανομής της πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ελλάδα αναμένεται να διευκρινιστούν πριν τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στις 20 Ιουνίου.
Η πηγή του Reuters αρνήθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ύψος κεφαλαίων, σημείωσε όμως ότι το νέο «πακέτο» διάσωσης θα καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας με βάση την υπόθεση ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και το 2012.
Η Ελλάδα χρειάζεται για κάλυψη των δανειακών αναγκών της περίπου 27 δισ. ευρώ το 2012 και 38 δισ. ευρώ το 2013.
Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει λεπτομερείς δεσμεύσεις της Ελλάδας για διοίκηση μιας νέας υπηρεσίας που θα διαχειρίζεται τον εθνικό πλούτο, καθώς και σαφείς δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, η οποία όμως δεν θα βρίσκεται υπό διεθνή εποπτεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο έφυγε από την Ελλάδα ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Βρυξέλλες.