Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει μηχανισμό «αναδιάταξης» (reprofiling) του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση, χωρίς μείωση της ονομαστικής αξίας, δήλωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαίος επίτροπος, κ. Όλι Ρεν, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Ο μηχανισμός πρέπει να είναι εθελοντικός για να μην τρομοκρατηθούν οι χώρες-πιστωτές, πρόσθεσε.

Ο κ. Ρεν δήλωσε ακόμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να ζει πάνω από τα όριά της και να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse», ο κ. Ρεν τονίζει ότι αυτήν τη στιγμή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε εύκολη και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να εφαρμόσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, προτού ανοίξει συζήτηση για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει.

«Κούρεμα ή αναδιάρθρωση του χρέους εκλαμβάνεται πάντοτε ως απλή υπόθεση. Aλλά δεν είναι απλή και δεν είναι απαραίτητη για την ώρα», αναφέρει στη συνέντευξη ο κ. Ρεν.

«Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της μέσα από συγκεκριμένα βήματα. Πρέπει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και να εφαρμόσει επειγόντως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ», υποστήριξε στην αυστριακή εφημερίδα ο Ευρωπαίος επίτροπος.