Ελέγχους σε φορολογούμενους με επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ θα κάνει η εφορία. Σε εγκύκλιο που απέστειλε σήμερα ο υφ. Οικονομικών Δ. Κουσελάς, αναφέρεται ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα αποστείλει στις εφορίες καταστάσεις φορολογούμενων που δικαιούνται επιστροφή φόρου άνω των 1.500 ευρώ λόγω του κινήτρου των αποδείξεων, προκειμένου να ελεγχθούν.

Όσοι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφής, αλλά είναι υπό έλεγχο, πρέπει να προσκομίσουν τη δήλωσή τους, μαζί με τα δικαιολογητικά, στην εφορία.

Το υπουργείο Οικονομιών υπενθυμίζει ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κινήτρου με δήλωση ανακριβών ποσών στις δηλώσεις εισοδήματος, θα υπάρχουν οι συνέπειες που ορίζονται από το νόμο.

Ταυτόχρονα, όπως προβλέπεται στην ίδια εγκύκλιο, θα μπορεί στο εξής ένας φορολογούμενος με μια απλή εξουσιοδότηση (από αστυνομικό τμήμα ή ΚΕΠ) να παραλάβει τον κλειδάριθμο από τη ΔΟΥ που απαιτείται να έχει για να υποβάλει τη δήλωση του μέσω Taxisnet, σε περίπτωση μη αυτοπρόσωπης παρουσίας του.

Μέχρι σήμερα απαιτούνταν ειδικό πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο. Η απόφαση βγήκε λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα στις εφορίες όπου οι φορολογούμενοι συνωστίζονται σε ουρές για να παραλάβουν τον κλειδάριθμο.