Στους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές για εισοδήματα έως 40.000 και όχι μόνο στα κίνητρα του μέτρου συλλογής αποδείξεων αποδίδει το υπουργείο Οικονομικών το γεγονός ότι οι πρώτες εκκαθαρίσεις φορολογικών δηλώσεων είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερες επιστροφές φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει σε ανακοίνωση του ότι «τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα των δηλώσεων δεν συνδέονται μόνο με το μέτρο των αποδείξεων, αλλά και με την παραπάνω βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης. Με την προσκόμιση των αποδείξεων σαφέστατα θα προκύψει ωφέλεια φόρου για τους φορολογούμενους, η οποία είχε υπολογιστεί και βρίσκεται εντός των προβλεπομένων στόχων.

Το υπουργείο οικονομικών τονίζει ότι ο μέσος όρος έναντι των δηλουμένων εισοδημάτων, προσεγγίζει ως ποσοστό το 28% και επισημαίνει ότι θα προχωρήσει σε ελέγχους σε στοχευμένο και τυχαίο δείγμα, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα, καθώς και σε περιπτώσεις ποσό επιστροφής κάτω των 1500 ευρώ.

«Για τις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κινήτρου με δήλωση ανακριβών ποσών στις δηλώσεις εισοδήματος, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται από το νόμο» ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών.