Στο ελληνικό ζήτημα θα εστιάσουν σήμερα την προσοχή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αφού χθες, πρώτη ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup, αποφάσισαν επισήμως τη χορήγηση δανειακής βοήθειας 78 δισ. δολαρίων στην Πορτογαλία και ενέκριναν πρόσθετη βοήθεια 1,58 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία.

Η μείζονα χθεσινή εξέλιξη σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ήταν η (κατά δήλωσή τους) απόσυρση της ιδέας ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως γράφουν σήμερα οι Financial Times, ακόμη και η γερμανική πλευρά, η οποία εφέρετο να σκέπτεται σοβαρά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δέχθηκε την πρόταση του προέδρου του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ να τεθεί επί τάπητος μόνο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το Βήμα, περί την πρόταση αυτή θα περιστραφεί σήμερα, ως φαίνεται, η συζήτηση. Συγκεκριμένη απόφαση με χρονοδιαγράμματα, βεβαίως, δεν πρόκειται να ληφθεί καθώς θα πρέπει πρώτα η ελληνική πλευρά να φροντίσει ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη «διευκόλυνση» της επιμήκυνσης, την οποία της προσφέρουν τώρα οι πιστωτές της, δηλαδή οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ. Οι προϋποθέσεις αυτές συγκεκριμενοποιήθηκαν χθες και αφορούν την εφαρμογή του λεγόμενου Μνημονίου ΙΙ και επίσης την πολιτική συναίνεση που ζήτησε το Eurogroup -και μάλιστα με γραπτή δέσμευση- από τα δύο κόμματα εξουσίας, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για την αποφυγή κοινωνικών αντιδράσεων στα πρόσθετα μέτρα και κυρίως σε ο, τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ταμπού το «κούρεμα»

Η μείζονα χθεσινή είδηση δεν ήλθε πάντως από τις Βρυξέλλες αλλά από το Βερολίνο. Στη βελγική πρωτεύουσα βεβαίως ο Γιουνκέρ χαρακτήρισε «ταμπού» την αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης, ενώ η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ έβγαλε από το τραπέζι των συνομιλιών εκτός από την αναδιάρθρωση και την… επιμήκυνση! Ο Γιουνκέρ και η Λαγκάρντ, όμως, όπως και ο βέλγος υπουργός Ντιντιέ Ρεϊντέρς, έχουν εκφράσει προ πολλού και επανειλημμένως την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης, κι αυτό όχι τόσο επειδή δεν θέλουν να φορτώσουν τα ελληνικά χρέη στους Γάλλους και στους Βέλγους φορολογουμένους αλλά επειδή δεν θέλουν να μοιραστεί και ο τραπεζικός τομέας το κόστος.

Η είδηση ήλθε από το Βερολίνο από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας σε ένα φοιτητικό κοινό είπε ότι η αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα. «Αν προχωρούσαμε σε αναδιάρθρωση χρέους μιας χώρας της ευρωζώνης πριν από το 2013, προτού δηλαδή τεθεί σε εφαρμογή ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης και αρωγής των υπερχρεωμένων κρατών, θα προκαλούσαμε μια τεράστια ζημιά στο σύνολο της ευρωζώνης», είπε η Μέρκελ. Και εξήγησε ότι η ζημιά έγκειται στο γεγονός ότι «θα εγείρονταν μείζονες αμφιβολίες για την αξιοπιστία της ευρωζώνης αν άλλαζε τους κανόνες του παιχνιδιού στη μέση του πρώτου προγράμματος στήριξης υπερχρεωμένης χώρας που εφαρμόζει».

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έως προχθές επανελάμβανε ότι αν γίνει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ακόμη και επιμήκυνση, θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί και οι ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή οι τράπεζες, σιωπούσε. «Κάθε επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων πρέπει να αποφασιστεί αφού διασφαλίσουμε πρώτα ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα μειώσει τις θέσεις του στο ελληνικό χρέος αυξάνοντας έτσι την έκθεση των Ευρωπαίων φορολογουμένων σ’ αυτό», είχε δηλώσει το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό κανάλι της Deutsche Welle.

Ενώ πάντως οι FT αναφέρονται σε ανταπόκρισή τους από το Βερολίνο στην απόρριψη από τη Μέρκελ μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει (από κοινού μάλιστα με τη γαλλική Monde) άρθρο του Μάρτιν Γουλφ με τον εξόχως αποφατικό τίτλο «Η Ελλάδα θα αναδιαρθρωθεί»! «Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός των ατέλειωτων χρηματοδοτήσεων χρεών είναι αναποτελεσματικός. Η ζώνη του ευρώ πρέπει να περάσει σε κάτι άλλο», σημειώνει ο διάσημος αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι κάθε προσπάθεια αποφυγής της αναδιάρθρωσης θα πέφτει στο κενό επειδή οι αγορές είναι πεπεισμένες ότι «τα νούμερα της Ελλάδας δεν βγαίνουν».