Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να παράσχει στην Ελλάδα περαιτέρω βοήθεια εφόσον το ζητήσει, δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείο Αντόνιο Μπόρχες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, για την υποβοήθηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί, απάντησε ότι το ΔΝΤ είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο αυτό.

Οι Έλληνες πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία και μέχρι στιγμής δεν μας έχουν προσεγγίσει. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο (να προσφέρει περαιτέρω βοήθεια) ως θέμα πολιτικής», είπε προς εκπροσώπους του Τύπου στη Φραγκφούρτη.

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα είναι «πιθανότατα το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα, αν και το ερώτημα αν είναι πολύ φιλόδοξο είναι πάντα ανοικτό, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπόρχες η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα χρεοκοπίας παρά το ύψος του χρέους της.

«Όλα τα προγράμματα του ΔΝΤ βασίζονται στη διατηρησιμότητα του χρέους. Έτσι όσο παραμένει το πρόγραμμα αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι διατηρήσιμο», τόνισε.

«Η Ελλάδα δεν είναι αναγκαίο να αναδιαρθρώσει το χρέος της» καθώς ήδη προωθεί ένα «ιδιαίτερα φιλόδοξο» πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, είχε δηλώσει νωρίτερα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «τα αυστηρά μέτρα που έχουν λάβει οι κατά τόπους αρχές έχουν κατορθώσει να περιορίσουν μέχρι σήμερα τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το δημόσιο χρέος και τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αλλά ο κίνδυνος μετάδοσης στις χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης και στη συνέχεια στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης παραμένει πραγματικός», πρόσθεσε.