To Σεπτέμβριο θα κατατεθεί ο νόμος για τα επικουρικά ταμεία, με βάση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Απασχόλησης, Γιώργος Κουτρουμάνης, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Για τις επικουρικές, όπως και αυτό το έχουμε προβλέψει στο νόμο, θα υπάρξουν οι αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει να έρχονται από την εθνική αναλογιστική αρχή. Τους επόμενους μήνες και μέχρι τον Αύγουστο, θα έχουμε σαφή εικόνα της αναλογιστικής κατάστασης των ταμείων για όλα τα επικουρικά και τα ταμεία πρόνοιας, αλλά κυρίως τα επικουρικά. Το Σεπτέμβριο, θα αναλάβουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία για να υπάρξουν οι όποιες προσαρμογές χρειάζονται και σε όποια ταμεία χρειάζονται, προκειμένου να διασφαλίσουμε και τις μελλοντικές γενιές, σε σχέση με την καταβολή των συντάξεων», είπε.

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως «δεν λύνεις το ασφαλιστικό, ψηφίζοντας ένα νόμο. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια για να μπορείς να διασφαλίσεις τους πόρους που το σύστημα χρειάζεται κάθε χρόνο και να εισπράττεις κυρίως τους θεσμοθετημένους πόρους που αναλογούν σε κάθε ταμείο».

Ωστόσο υπογράμμισε ότι ήδη τα έσοδα μειώνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο ΙΚΑ λόγω των ατομικών συμβάσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «εκείνο που φαίνεται να δημιουργεί το πρόβλημα δεν είναι οι επιχειρησιακές, αλλά οι ατομικές συμβάσεις, οι οποίες υπογράφονται. Πολλές φορές οι εργαζόμενοι υποκύπτουν στις πιέσεις των επιχειρήσεων και υπάρχουν μειώσεις στους μισθούς των Ελλήνων, οι οποίες μειώσεις φαίνονται ήδη στα έσοδα του ΙΚΑ, δηλαδή ο προηγούμενος χρόνος έκλεισε με μια μείωση της τάξης του 6% των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα».