Οι Ευρωπαίοι επενδυτές και πολιτικοί που προτρέπουν την Ελλάδα να κάνει αναδιάρθρωση του χρέους της, ίσως στο τέλος «μετανιώσουν την ώρα και τη στιγμή που το έκαναν», αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, προσθέτοντας μια ακόμη άποψη στις φήμες και διαψεύσεις περί επικείμενες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Όπως υποστηρίζει το διεθνές οικονομικό πρακτορείο, οι φήμες περί επικείμενης αναδιάρθρωσης, τις οποίες «σκόρπισε» κυρίως η Γερμανία, εκφράζοντας ευσεβείς πόθους, κινδυνεύουν κατ’ αρχάς να παρασύρουν την Ισπανία στο «ντόμινο» το οποίο προσπαθούν να αποτρέψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι δήλωσαν πριν λίγες εβδομάδες ότι με τις επιχειρήσεις διάσωσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και εντέλει της Πορτογαλίας, λήγει ο κίνδυνος να μεταβληθεί σε χιονοστιβάδα η κρίση χρεών στην ευρωζώνη.

Σε ένα ελληνικό χρεοστάσιο το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα θα πιεστεί πολύ, καθώς τράπεζες εντός κι εκτός της Ελλάδας καθώς και κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία, θα υποστούν ζημίες.

«Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ίσως επιταχυνθεί η κρίση στην Ισπανία», αναφέρει αναλυτής στο πρακτορείο.

Στη γερμανική πρόταση, τονίζει το άρθρο, «δε λαμβάνονται υπόψη τα παραδείγματα του παρελθόντος. Οι κρίσεις χρεών συνήθως δεν εκδηλώνονται μεμονωμένα: Η υποτίμηση του 1997 στην Ταϊλάνδη προκάλεσε την ασιατική κρίση και το ρωσικό χρεοστάσιο του 1998 προκάλεσε παγκόσμια χρηματοοικονομική πανδημία».