Το απίστευτο ποσό των 50 δισ. ευρώ έθεσαν ο στόχο, κυβέρνηση και τρόικα για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που θα πρέπει να γίνουν από τον ελληνικό δημόσιο την περίοδο 2011-2015.

Μάλιστα τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχτούν μέχρι το τέλος του 2012! Στόχους που η τρόικα θεωρεί ρεαλιστικούς και εφικτούς…

Οι λεπτομέρειες του νέου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα συμπεριληφθούν στο νέο μνημόνιο αν και σύμφωνα με όσα τόνισαν οι επικεφαλής της τρόικα στο επίκεντρο θα βρεθούν εισηγμένες (όπως ΔΕΗ ΟΠΑΠ ΑΤΕ και Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο) και μη εισηγμένες επιχειρήσεις, στην ακίνητη περιουσία του δημοσίου και στα εμπορικά ακίνητα του δημοσίου

Σημειώνεται ότι τα έσοδα από αποκρατικοποιείς προορίζονται για την μείωση του χρέους και όχι του ελλείμματος.Ουσιαστικά η τρόικα ζητά να ρίξουμε τα φιλέτα του δημοσίου στην μάχη για την μείωση του χρέους.
Πράσινο φως για την επόμενη δόση

Κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι επικεφαλείς της τρόικας, οι κ.κ. Servaas Deroose (Ε.Ε.), Poul Thomsen (ΔΝΤ) και Klaus Masuch (ΕΚΤ) άναψαν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 15 δις ευρώ καθώς υπήρξε κοινή διαπίστωση πως το μνημόνιο εκτελείται ικανοποιητικά βασει των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί.

Τα.. «αγκάθια»

Καθυστερήσεις όμως συνεχίζουν να εντοπίζονται στην προώθηση αρκετών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ζήτησαν επιτάχυνση των προσπαθειών της κυβέρνησης.

«Το πρόγραμμα προχωρά αλλά θα εκτροχιαστεί αν δεν υπάρξει μια σημαντική, ευρεία επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Ανησυχίες εκφράστηκαν και για τον υψηλό πληθωρισμό που επιδρά αρνητικά στην ύφεση και στις τιμές. Εκτιμούν πάντως ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός πως οι εξαγωγές πήγαν καλά πρόσφατα.

Ως προς μείωση του ελλείμματος η Ελλάδα φαίνεται να περνά τις εξετάσεις, και οι εμπειρογνώμονες της τρόικα στάθηκαν ιδιαίτερα στην υστέρηση των εσόδων και στα προβλήματα στον έλεγχο των δαπανών.