Το 2026 αναμένεται να επανεξεταστούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα με βασικό κριτήριο την πορεία του δημογραφικού στη χώρα, ανακοίνωσε ο Πάνος Τσακλόγλου.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μίλησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, τονίζοντας πως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μέχρι το 2027, θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Ωστόσο, ανέφερε πως θα εξεταστούν εκ νέου στα τέλη του 2026, με κριτήριο την πορεία του δημογραφικού, όπως άλλωστε ορίζει και η νομοθεσία, που συνδέει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών.

«Δεν έχει γίνει καμία νομοθετική αλλαγή, αυτό που λέει η νομοθεσία είναι ότι εξετάζουμε τι συνέβη στο προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη ανά τριετία. Αυτός ο έλεγχος έγινε και, μέχρι το 2027, δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Στα τέλη του 2026, θα ληφθούν υπ’ όψιν οι προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, μέσα σε μια τριετία, δεν καταγράφονται δραματικές αλλαγές» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι και προσωπική διαφορά

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο διέπει την απασχόληση συνταξιούχων και τους δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν, λαμβάνοντας ολόκληρη τη σύνταξή τους και εφαρμόζοντας ένα μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ, ύψους 10%, επί του μισθού. Όσον αφορά στις κρατήσεις, σημείωσε ότι αυτές είναι αντίστοιχες με τις κρατήσεις που έχει κανονικά ένας εργαζόμενος που δεν είναι συνταξιούχος.

Μιλώντας για την επιτυχία του μέτρου, ο υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για πάνω από 82.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, που έχουν δηλωθεί, μέχρι σήμερα, νούμερο το οποίο είχε εκτιμηθεί ότι θα ξεπεραστεί στα δύο χρόνια εφαρμογής του μέτρου.

«Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, υπήρχε μία περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση που κάποιος συνταξιούχος αποφάσιζε να εργαστεί της τάξης του 30% και αυτό, μάλιστα, συνέβαινε ακόμα και αν κάποιος ήθελε να εργαστεί ακόμα και για λίγες ώρες. Αυτό που έχουμε αλλάξει τώρα είναι ότι έχουμε θεσπίσει έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ ΕΦΚΑ χαμηλού ύψους 10% επί των επιπρόσθετων αποδοχών του εργαζόμενου συνταξιούχου» διευκρίνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εργασίας μίλησε για την προσωπική διαφορά, επισημαίνοντας πως το κόστος για την κατάργηση του μέτρου είναι μεγάλο. Όμως, σε κάθε περίπτωση, πολλοί συνταξιούχοι έχουν ήδη μηδενίσει την προσωπική τους διαφορά.

Σε ερώτηση σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Ο e-ΕΦΚΑ, τα προηγούμενα χρόνια, επικεντρώθηκε κυρίως στις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς, ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις του 2019 να έχουν σήμερα περιοριστεί σε λίγο πάνω από 20.000, με μέσο χρόνο απονομής πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το παρελθόν.