Ένα νέο πλαίσιο για τη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που φέρνει ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων με ταυτόχρονη ενεργοποίηση μηχανισμού καταγραφής και παρακολούθησης των έργων, προκειμένου να προλαμβάνονται παρατυπίες και ατασθαλίες προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο παρουσιάζεται σήμερα Τρίτη (14/5) από τους Κωστή Χατζηδάκη και Νίκο Παπαθανάση.

Τα 12 δισ. ευρώ του ΠΔΕ εκτιμάται πως διαμορφώνουν σε ποσοστό άνω του 60% το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ενώ το ισχύον πλαίσιο ανατρέχει ακόμα και σε διατάξεις της δεκαετίας του 1950, δημιουργώντας προσκόμματα στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του βασικού αναπτυξιακού εργαλείου της χώρας.

Με τις νέες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου καθιερώνονται:

  1. Απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες για την ένταξη και τη χρηματοδότηση νέων έργων από το ΠΔΕ και αποτελεσματική αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων.
  2. Πλήρης έλεγχος των δημοσίων έργων μέσω ειδικού μηχανισμού.
  3. Ενίσχυση της διαφάνειας στην αξιοποίηση των πόρων και ειδική εποπτεία για την παρακολούθηση έργων που αφορούν την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
  4. Ανάλυση του κόστους που θα αναλάβει το Δημοσίου για τη συμμετοχή του σε κάθε σχεδιαζόμενο ΣΔΙΤ και διαχείριση κόστους συντήρησης των έργων που έχουν δοθεί σε χρήση.
  5. Διαχωρισμός των έργων με εθνική χρηματοδότηση και εκείνων που συγχρηματοδοτούνται με την αρωγή ευρωπαϊκών φορέων.

Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προχωρά στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με στόχο να υπάρχει άμεση, πλήρης και καθαρή εικόνα για τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί και για το στάδιο υλοποίησης τους καθώς και για προγράμματα που έχουν παγώσει.

Ο εκσυγχρονισμός του ΠΔΕ ήταν επιβεβλημένος για την αποτελεσματική διοχέτευση του σε έργα και την ενίσχυση της οικονομίας καθώς υπάρχουν παλιές και διάσπαρτες διατάξεις για τις δημόσιες επενδύσεις που χρονολογούνται δεκαετίες πίσω κάποιες από τη δεκαετία του 1950.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη οι προωθούμενες αλλαγές θα επιταχύνουν την υλοποίηση δημοσίων έργων και επενδύσεων κρίσιμων για την ανάπτυξη της χώρας ενώ η αναβαθμισμένη παρακολούθηση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια της χρήσης των πόρων του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι για το 2024 προβλέπεται ότι η συνολική χρηματοδότηση μέσω του ΠΔΕ συμπεριλαμβανομένων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέλθει σε 12,167 δισ. ευρώ, ποσό ίσο με το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας και εκτιμάται ότι περισσότερο από το 65% της ανάπτυξης θα έρθει μέσα από τα συγκεκριμένα προγράμματα.

Οι πόροι κατανέμονται σε 6,5 δισ. ευρώ για έργα συγχρηματοδοτούμενα, σε 2,050 δισ. ευρώ για έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους και σε 3,617 δις ευρώ για έργα και δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Με εθνικούς πόρους χρηματοδοτούνται δράσεις που δεν είναι επιλέξιμες σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και σημαντικό μέρος αυτών αποτελούν οι δαπάνες της κρατικής αρωγής, οι οποίες στοχεύουν στην ταχεία ανάκαμψη και την κοινωνική συνοχή των τοπικών οικονομιών που πλήττονται από καταστροφές, συνεπεία ακραίων κλιματικών ή άλλων γεγονότων και για τις οποίες προβλέπονται πιστώσεις 600 εκατ. ευρώ Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ τα τελευταία χρόνια κινούνται στην περιοχή του 5% του ΑΕΠ και θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια με καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των επενδυτικών δαπανών από το 2021 και μετά να διαδραματίζει το Ταμείο Ανάκαμψης με πόρους που ενισχύουν όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.