Η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλωντ Τρισέ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, τα οποία παραμένουν στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ευρωζώνη έχει έρθει αντιμέτωπη με βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες –αν και λογικά θα συγκρατηθούν πιο μακροπρόθεσμα- απαιτούν επαγρύπνηση.

Αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να δώσει η ΕΚΤ συγκεκριμένα στοιχεία για τις αγορές ομολόγων που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες (στο πλαίσιο στήριξης της Πορτογαλίας, αλλά ενδεχομένως και της Ελλάδας), οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα σχόλια του κ. Trichet, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής εκείνος σηκώνει το βάρος της στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών.

Ο κ. Trichet, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Οκτωβρίου, έχει υποχρεωθεί να λάβει πρωτοφανή μέτρα χαλαρής στρατηγικής για να «αγοράσει χρόνο», καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να τονώσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία.