Στο ποσό των 1,5 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι καθαρές δανειακές ανάγκες του δημοσίου για το Ιανουάριο και για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει δύο εκδόσεις εντόκων γραμματειών μέσα στον μήνα αν και το spread του 10ετους ελληνικού ομολόγου βρίσκεται και πάλι κοντά στις 1.000 μ.β.

Το υπουργείο οικονομικών πρέπει -πάση θυσία- να δανειστεί μέσα στον Ιανουάριο 4,6 δισ. ευρώ από τις αγορές. Στις 11 Ιανουαρίου η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, ενώ στις 18 Ιανουαρίου θα δημοπρατηθούν γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας. Τα ελάχιστα ποσά που θα αντληθούν μέσω των δημοπρασιών αυτών είναι 4,5-4,6 δισ. ευρώ, αφού εντός του Ιανουαρίου λήγουν τρίμηνα έντοκα (έκδοσης 19 Οκτωβρίου 2010 ύψους 1,44 δισ. ευρώ), εξάμηνα έντοκα αξίας 2 δισ. ευρώ, (έκδοσης 13/7/2010) και ετήσια έντοκα (έκδοσης 12 Ιανουαρίου 2020) αξίας 1,04 δισ. ευρώ.

Τα ταμειακά διαθέσιμα τους κράτους κυμαίνονται στα επίπεδα των 5,7 δισ. ευρώ ίσα που φτάνουν για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν. Στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση των 6,5 δισ. ευρώ που είναι το μερίδιο της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης.

Το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από την επιμονή στον στόχο για έξοδο στις αγορές όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες εντός του 2011, θεωρεί παράλληλα ότι η επιμήκυνση έχει “κλειδώσει”, με την κυβέρνηση να παίρνει θέση μάχης εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες και να αναζητά πολιτικές συμμαχίες στην Ευρώπη.

Η πρώτη απόπειρα προσφυγής στις αγορές θα γίνει με τα ομόλογα διασποράς, που θα απευθύνονται σε ομογενείς του εξωτερικού, κυρίως Αμερικής, Καναδά και Αυστραλίας.

Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει περίπου 1,7 με 1,8 δισ. ευρώ από τα ομόλογα αυτά.

Οι αγορές, ωστόσο, εξακολουθούν να κρατούν επιφυλακτική ή ακόμα και εχθρική στάση. Στον απόηχο της κινεζικής στήριξης στα ισπανικά ομόλογα, αναλυτές θεωρούν ούτως ή άλλως δεδομένο “κούρεμα” στα ελληνικά ομόλογα.

Οι μεγάλες προκλήσεις για το δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου αναμένονται τον Μάρτιο, καθώς η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα ύψους 10,5 δισ. ευρώ. Για τον ίδιο μήνα, όμως, είναι προγραμματισμένη και η εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους 15 δισ. ευρώ. Τον Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 7 δισ. ευρώ, και τον Αύγουστο 6,8 δισ. ευρώ.