Το πρώτο λεωφορείο υδρογόνου της Βρετανίας μπήκε σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα και θα εξυπηρετεί την τουριστική γραμμή RV1, που περνά από το δημοφιλείς προορισμούς όπως το Covent Garden και το Tower of London.

Το ειδικά σχεδιασμένο για τη βρετανική πρωτεύουσα περιβαλλοντικό λεωφορείο θα ανεφοδιάζεται από το σταθμό υδρογόνου, που θα εγκαινιαστεί στο Leyton, στο ανατολικό Λονδίνο. Από την εξάτμισή του θα βγαίνει ατμός νερού και θα έχει αυτονομία για περισσότερες από 18 ώρες, χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό.

Τα συγκεκριμένα λεωφορεία περιέχουν μπαταρίες που μπορούν να αποθηκεύσουν ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται από τις κυψέλες καυσίμων υδρογόνου. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που αναμιγνύει υδρογόνο με οξυγόνο για να παραχθεί ενέργεια και νερό, ως υποπροϊόν, εκτός από την ενέργεια που παράγεται κατά τη διαδικασία πέδησης.

Κάθε χρόνο στο Λονδίνο χάνουν τη ζωή τους 4.300 άνθρωποι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με το κόστος στις υπηρεσίες υγείας να ανέρχεται στα 2 δισ. λίρες το χρόνο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε περάσει μια περίοδο δοκιμής το διάστημα 2003-2007 ενώ μέχρι τα μέσα του 2011 το Λονδίνο θα αποκτήσει 7 ακόμη λεωφορεία υδρογόνου.