Ξεκίνησε η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας εξόρυξης αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Πολυγύρου Χαλκιδικής, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, με αποτέλεσμα ειδικοί επιστήμονες να ξεθάβουν μέσα από τα σκουπίδια μεταλλικό, πλαστικό και χαρτί.

«Γίνεται η ανάκτηση των μετάλλων και των πλαστικών μέσα από την αναμόχλευση των σκουπιδιών. Είναι ένα καλό εγχείρημα για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς τα πλαστικά θέλουν χρόνια για να λιώσουν», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα γίνει η εκσκαφή 2.000 κυβικών μέτρων θαμμένων απορριμμάτων.

Μετά τις διαδικασίες του κοσκινίσματος και του μαγνητικού διαχωρισμού θα προκύψουν ποσότητες χώματος, πλαστικά, χαρτί που θα οδηγηθούν για ανακύκλωση και φυσικά μέταλλα.

Πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+reclaim, που υλοποιείται από το δήμο Πολυγύρου, τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και την ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, με συντονιστή δικαιούχο την εταιρία ENVECO AE. Το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 50%.