Δύο λύκους και δύο αρκούδες του Ζωολογικού Κήπου θα αποχαιρετήσουν οι Θεσσαλονικείς στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προκειμένου να μεταφερθούν σε έναν χώρο που είναι κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον, στα καταφύγια του «Αρκτούρου», στο Νυμφαίο και την Αγραπιδιά Φλώρινας.

Πλέον, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Ζωολογικός Κήπος θα μετατραπεί σταδιακά σε χώρο οικόσιτων φυλών και θα μπει εισιτήριο 2 ευρώ, μόνο για τους ενήλικες.

«Επειδή ο χώρος χρειάζεται συντήρηση ή θα αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη ή θα βάλουμε εισιτήριο» ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Μπουτάρης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ – ΤΚΜ), από τις 5 έως και τις 7 Ιουνίου 2015.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των λύκων και των αρκούδων θα αρχίσει, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με τη νάρκωση των ζώων και την εξέτασή τους από κτηνιάτρους προκειμένου να πραγματοποιηθεί, στη συνέχεια, η ασφαλής μεταφορά τους στα καταφύγια.

«Πρόκειται για ζώα που βρίσκονται όλη τους τη ζωή στην αιχμαλωσία και παρουσιάζουν στερεοτυπική συμπεριφορά» είπε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Αρκτούρου» Αλέξανδρος Καραμανλίδης, χαρακτηρίζοντας την απομάκρυνσή τους ως «κομβικό γεγονός στην ιστορία του Ζωολογικού Κήπου».

Παράλληλα, έκανε μνεία στην κατάσταση της υγείας των δύο αρκούδων που είχαν βρεθεί πυροβολημένες στο Μέτσοβο και το Βροντερό Φλώρινας, εκφράζοντας τη λύπη του ότι δεν θα μπορέσουν τελικά να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον αλλά θα μείνουν στο καταφύγιο του «Αρκτούρου» καθώς αντιμετωπίζουν, λόγω των τραυμάτων τους, σοβαρά προβλήματα όρασης και αστάθειας.

Πάντως, στα άδεια κελιά των ζώων, θα τοποθετηθούν τέσσερα ομοιώματα ζώων του σκηνογράφου/εικαστικού Βαγγέλη Ξόνογλου τα οποία αρχικά θα εκτεθούν στις 5 Ιουνίου, στο Γυάλινο περίπτερο, στην παραλία Θεσσαλονίκης.

Στις εκδηλώσεις «Από Πλαστικό Ποιώ», που διοργανώνουν ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ – ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, σχολιάζοντας ωστόσο, ότι “μία μέρα τον χρόνο δεν αρκεί για να θυμόμαστε θέματα που αφορούν το περιβάλλον”.

«Μαθητές θα φτιάξουν με ανακυκλώσιμα υλικά ένα πανό, μήκους 30 μέτρων, με φιλοπεριβαλλοντικά μηνύματα, το οποίο θα αναρτηθεί στην περίφραξη του κτιρίου του ΤΕΕ» είπε.

Η θάλασσα θα στείλει και αυτή το δικό της μήνυμα προστασίας, καθώς στο πλαίσιο του Plastic Sea Show, στις 8 το βράδυ, ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης θα κάνει βόλτα σέρνοντας, με σκάφη, ένα καραβάκι φτιαγμένο από πλαστικό του εικαστικού Γιώργου Κοσμίδη.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, στις 20 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, με εισιτήριο εισόδου για το κοινό, ανακυκλώσιμα υλικά!