Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η νότια Καλιφόρνια στις ΗΠΑ εξαιτίας δύο πετρελαιοκηλίδων, έκτασης σχεδόν 14,5 χιλιομέτρων, που έχουν σχηματιστεί στα ανοικτά των ακτών.

Οι πετρελαιοκηλίδες κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα προκλήθηκαν έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε σε πετρελαιαγωγό την Τρίτη. Η εταιρεία Plains All American Pipeline εκφράζει φόβους ότι έχουν διαρρεύσει στη θάλασσα 2.500 βαρέλια αργού πετρελαίου–περίπου πέντε φορές περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της εταιρείας, περίπου 500 βαρέλια (21.000 γαλόνια πετρελαίου) ενδεχομένως να διέρρευσαν στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της παραλίας Refugio State Beach.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε χθες την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου η πολιτεία «να κινητοποιήσει γρήγορα όλα τα διαθέσιμα μέσα».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία της ακτογραμμής της Καλιφόρνιας», δήλωσε ο Μπράουν.
Ο συναγερμός σήμανε αρχικά το μεσημέρι της Τρίτης όταν οι αρχές έλαβαν πληροφορίες για μία περίεργη οσμή κοντά στην παραλία Refugio State.

Τα συνεργεία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων εντόπισαν μία κηλίδα έκτασης περίπου μισού μιλίου στον ωκεανό, δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της κομητείας της Σάντα Μπάρμπαρα Ντέιβ Ζανιμπόνι.

Εντόπισαν τη διαρροή σε έναν πετρελαιαγωγό στη στεριά που είχε υποστεί ρωγμή. Τρεις ώρες αργότερα ο πετρελαιαγωγός σφραγίστηκε. Στην περιοχή απαγορεύτηκαν όλες οι ψυχαγωγικές και αλιευτικές δραστηριότητες.

Όπως δήλωσε ο Ντάρεν Πάλμερ της Plains All American Pipeline LP, της ιδιοκτήτριας εταιρείας, ο πετρελαιαγωγός κατασκευάστηκε το 1991 και μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε περάσει από έλεγχο. Ο Πάλμερ είπε ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα και θα επωμιστεί και το κόστος καθαρισμού.

Οι περιβαλλοντιστές ανησυχούν ότι το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα απειλεί την άγρια ζωή, περιλαμβανομένων των πουλιών και των φαλαινών.

Η πετρελαιοκηλίδα σχηματίστηκε στο ίδιο σημείο της παραλίας όπου το 1969 είχε σχηματιστεί μία άλλη που θεωρείται ότι οδήγησε και στη δημιουργία του αμερικανικού περιβαλλοντικού κινήματος. Σε εκείνη την περίπτωση, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες γαλόνια είχαν διαρρεύσει στη θάλασσα έπειτα από έκρηξη σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, σκοτώνοντας πολλά θαλασσοπούλια και θαλάσσια θηλαστικά.