Την αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου λατομείου διαμαντιών στη Σιβηρία και την μετατροπή του σε μια υπόγεια πόλη σχεδιάζει ρωσικός κατασκευαστικός όμιλος.

Αν τα σχέδια αυτά γίνουν πραγματικότητα, η Eco-city 2020 θα είναι μία πόλη 100.000 κατοίκων, χτισμένη σε βάθος 550 μέτρων, χωρισμένη σε τρία επίπεδα τα οποία διαπερνούν κατακόρυφα μία φάρμα και δασικές εκτάσεις τα οποία θα περιβάλλονται από συγκροτήματα κατοικιών, πάρκα ψυχαγωγίας, αλλά και ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο. Όλη αυτή η κατασκευή θα θωρακίζεται από τα καιρικά φαινόμενα χάρη σε ένα γυάλινο θόλο και οι ανάγκες του πληθυσμού σε ηλεκτρισμό και θέρμανση θα καλύπτονται από τον ήλιο.

Η υλοποίηση του εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς η περιοχή είναι αρκετά αφιλόξενη. Τους περισσότερους μήνες, το έδαφος καλύπτεται από πάγο που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε λάσπη και όσα κτήρια βρίσκονται τριγύρω απ’το λατομείο στηρίζονται σε αυτοσχέδιους λοφίσκους για να μην καταρρεύσουν. Όμως παρόλο που το χειμώνα η θερμοκρασία στην περιοχή πέφτει στους μείον 40 βαθμούς Κελσίου, στην περιοχή επικρατεί συνήθως ηλιοφάνεια, συνεπώς τα σχέδια της εταιρίας να καλύψει με ηλιακούς συλλέκτες τη στέγη του ορυχείου ώστε η πόλη να είναι ενεργειακά αυτάρκης, φαίνονται να είναι πραγματοποιήσιμα.