Μπορεί μέχρι πριν λίγο καιρό να είχαμε την εντύπωση ότι η ευρωπαϊκή πρακτική θέλει την μείωση της χρήσης των πυρηνικών αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα με τα επεισόδια στη Γερμανία κατά τη μεταφορά των πυρηνικών αποβλήτων, μαθαίνουμε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργηθούν 12 νέα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη! Ρωσία (11), Γαλλία (1) Φιλανδία (1), Ουκρανία (2), Σλοβακία (2) και Βουλγαρία (2) σχεδιάζουν εργοστάσια ενώ και οι Γερμανία και Βρετανία επεκτείνουν τα πυρηνικά τους προγράμματα.
Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 195 πυρηνικά εργοστάσια που παράγουν ετησίως 50.000 κυβικά μέτρα αποβλήτων!

Για αυτά τα πυρηνικά απόβλητα και το πώς θα αντιμετωπισθούν οι κυβερνήσεις δεν έχουν να δώσουν κάποια απάντηση. Ειδικότερα, το τεράστιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ατομικής ενέργειας φαίνεται από το γεγονός ότι το πιο ήπιο κατάλοιπο της πυρηνικής διαδικασίας έχει 24.000 χρόνια ζωής, ενώ το πιο ραδιενεργό φτάνει τα 17.000.000 χρόνια!!!

Όσο για τους ειδικούς χώρους αποθήκευσης φαίνεται να μην πείθουν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά ούτε και την Κομισιόν που έχει εκδηλώσει μεγάλη ανησυχία.