Μεγάλα κουτιά, μικρά κουτιά, κουτιά από δημητριακά, κουτιά από παπούτσια… κουτιά, κουτιά, κουτιά…

Οι γάτες αγαπούν τα κουτιά… και ό,τι μοιάζει με κουτί.

Οι γάτες δε μπορούν να αντισταθούν στη θέα ενός κουτιού και θα κάνουν τα πάντα για να τρυπώσουν και να στριμωχτούν μέσα σε αυτό.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πλήρως το γιατί οι τετράποδοι και χνουδωτοί φίλοι μας έχουν μια ιδιαίτερη λατρεία στα κουτιά, όμως έχουν διάφορες θεωρίες, που μπορεί να εξηγούν την ομολογουμένως συμπαθέστατη συμπεριφορά τους.

Η πιο δημοφιλής θεωρία θέλει τις γάτες να έλκονται ενστικτωδώς από τα κουτιά, επειδή τους προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας (κάτι σαν καταφύγιο) από πιθανούς κινδύνους, ενώ παραμονεύουν το θήραμά τους.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του Wired, η κτηνίατρος Claudia Vinke από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης μελέτησε πρόσφατα τα επίπεδα του στρες στις γάτες που ζούσαν σε καταφύγια ζώων. Η ερευνήτρια ανακάλυψε, ότι οι γάτες που είχαν κουτιά συνήθιζαν το νέο τους περιβάλλον πιο γρήγορα από εκείνες στις οποίες δεν είχαν δώσει κουτιά, καθώς αυτά λειτουργούσαν ενισχυτικά στους μηχανισμούς άμυνάς τους.

Ένας άλλος λόγος, για τον οποίο οι γάτες αγαπούν τα κουτιά, είναι γιατί τους παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να… αράξουν και να κοιμηθούν. Οι γάτες μπορούν να κοιμούνται έως και 18-20 ώρες την ημέρα. Έτσι, η αναζήτηση ενός ήρεμου, ήσυχου και κρυφού μέρους θα αύξανε τις πιθανότητές τους για επιβίωση στη Φύση.

«Οι γάτες λατρεύουν τα κουτιά επειδή είναι αινιγματικά ζώα. Τους αρέσει τα κρύβονται και τα κουτιά τους παρέχουν ένα περιβάλλον ασφάλειας» είπε από την πλευρά του μιλώντας στο Business Insider ο επιστημονικός σύμβουλος της οργάνωσης American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, Stephen Zawistowski.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια έρευνα με τίτλο «The Domestic Cat: The Biology of its behavior» που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Canadian Veterinary Journal, οι γάτες δε διαθέτουν καλές στρατηγικές επίλυσης συγκρούσεων και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο το να τρέχουν μακριά ή να κρύβονται αποτελούν έναν αμυντικό μηχανισμό.

Οι γάτες όμως δεν λατρεύουν μόνο τα κουτιά. Αλλά και οτιδήποτε μπορεί να μοιάζει με αυτά: συρτάρια, σακούλες, ακόμη και βάζα.

Το Wires ισχυρίζεται ότι μπορεί απλά να προσπαθούν να παραμείνουν ζεστές. Τα μικρά μέρη προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες μόνωσης… και απομόνωσης.

Αρκετοί ιδιοκτήτες γατών όμως έχουν παρατηρήσει παρόμοια συμπεριφορά, ακόμη κι όταν στο πάτωμα υπάρχει απλά ένας κύκλος ζωγραφιστός. Οι γάτες μπαίνουν μέσα σε αυτόν και αρνούνται να βγουν.

Ο καθηγητής Daniel Mills από το πανεπιστήμιο Lincoln, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στη συμπεριφορά ζώων στη Μ. Βρετανία, λέει ότι οι γάτες μπορεί να έλκονται από τους κύκλους, αν είναι φτιαγμένοι από κάποιου είδους εμπόδιο: κάλτσες, πετσέτες κ.ά.

«Τα χαμηλά εμπόδια προσφέρουν στις γάτες μια αίσθηση ασφάλειας, επειδή οι γάτες μαζεύονται σε μια γωνιά όταν νιώθουν φόβο. Αν πάτε μια γάτα στον κτηνίατρο και την τοποθετήσετε σε ένα άγνωστο κλουβί μέσα στο οποίο υπάρχει μια μικρή αμμολεκάνη, η γάτα θα καθίσει μέσα σε αυτή».