Ένας θηλυκός ουρακοτάγκος, που έχει περάσει 29 χρόνια της ζωής του σε ζωολογικούς κήπους, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος σε λίγες ημέρες, μετά την απόφαση δικαστών ότι έχει τα ίδια δικαιώματα όπως ένας άνθρωπος.

Ειδικοί αναφέρουν ότι η δικαστική αυτή απόφαση υπέρ της Sandra, η οποία γεννήθηκε στη Γερμανία και ζει στο ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες εδώ και 20 χρόνια, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και για χιλιάδες ακόμη παρόμοιες υποθέσεις στη χώρα.

Υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων κέρδισαν την υπόθεση της Sandra, υποβάλλοντας μια αίτηση habeas corpus –έγγραφο το οποίο χρησιμοποιείται για την αμφισβήτηση της νομιμότητας κράτησης κρατουμένων- στα δικαστήρια της πρωτεύουσας της Αργεντινής τον περασμένο χρόνο, ισχυριζόμενοι ότι δεν έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως «αντικείμενο» από το νόμο, αλλά ως ένα «μη-ανθρώπινο πρόσωπο» λόγω της εξυπνάδας και του περίπλοκου τρόπου σκέψης της.

Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα, όμως οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων άσκησαν έφεση και την κέρδισαν ενώπιον του Ποινικού Εφετείου της Αργεντινής πριν από μερικές ημέρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει η τοπική εφημερίδα La Nación.

Ο ζωολογικός κήπος έχει περιθώριο δύο εβδομάδων για να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής, προτού η Sandra μεταφερθεί σε ειδικό πάρκο προστασίας, κατά πάσα πιθανότητα στη Βραζιλία.

Εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Jardín Zoológico του Μπουένος Άιρες αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα στο Reuters, ωστόσο ο υπεύθυνος του τμήματος Βιολογίας, Adrian Sestelo, κατηγόρησε την ομάδα που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων για άδικη σύγκριση των ζώων με τον άνθρωπο.

«Όταν δε γνωρίζεις τη βιολογία ενός είδους και ισχυρίζεσαι αδικαιολόγητα ότι υποφέρει από κακοποίηση, ή ότι πάσχει από κατάθλιψη και στεναχώρια, είναι σαν να κάνεις ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη του ανθρώπου, το οποίο είναι ο εξανθρωπισμός της συμπεριφοράς ενός ζώου» είπε ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα La Nación.