Η Energean Oil & Gas, η μοναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής της Kavala Oil, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με αντικείμενο τη μίσθωση του υπερσύγχρονου γεωτρύπανου GSP Saturn.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το εν λόγω γεωτρύπανο αναμένεται στην Καβάλα στα τέλη του Νοεμβρίου, με προγραμματισμένη έναρξη της πρώτης νέας γεώτρησης την 3η Δεκεμβρίου 2010.

Η συνέχιση του Επιχειρησιακού Πλάνου και των επενδύσεων της Energean Oil & Gas επικεντρώνονται πλέον στο κοίτασμα του Πρίνου, με στόχο την αύξηση της παραγωγής από παρακείμενες πετρελαιοφόρες περιοχές που πρόεκυψαν κατόπιν μακρόχρονης μελέτης της ομάδας μηχανικών και γεωλόγων της Εταιρείας.

Σημειώνεται, ότι η πρώτη γεώτρηση «PA35» προβλέπεται να πραγματοποιηθεί από την υφιστάμενη «Πλατφόρμα Α» και αναμένεται να διαρκέσει έως 35 ημέρες. Στη συνέχεια, το GSP Saturn θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στο κοίτασμα Έψιλον για την αύξηση της συνολικής παραγωγής της Εταιρείας, η οποία με την ολοκλήρωση των νέων γεωτρήσεων αναμένεται να ανέλθει στα 5.000 βαρέλια την ημέρα. Σημειώνεται ότι η συνολική ετήσια παραγωγή της Εταιρείας για την τρέχουσα χρονιά, θα ανέλθει στο 1 εκατομμύριο βαρέλια, με απώτερο στόχο την περαιτέρω αύξηση κατά 50% για το 2011.

Η εταιρεία επισημαίνει πως το συνολικό κόστος των προγραμματισμένων ενεργειών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 20 εκατομμύρια δολάρια με δεδομένο ότι και μόνο τα έξοδα μεταφοράς του γεωτρύπανου στην Ελλάδα ξεπερνούν το ποσό των 2 εκατομμυρίων.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, στόχος της εταιρείας αποτελεί η διατήρηση του GSP Saturn στην Ελλάδα (το τρίτο γεωτρύπανο που φέρνει η εταιρεία σε διάστημα μόλις δύο ετών) και μετά το πέρας των προγραμματισμένων γεωτρήσεων/παρεμβάσεων, ώστε εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, για τη μετατροπή του στην πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Τέλος, σε όλη τη διάρκεια των προγραμματισμένων ενεργειών, η Energean Oil & Gas θα υποστηρίζεται από την έμπειρη και δοκιμασμένη ομάδα της Schlumberger, η οποία έχει και πάλι αναλάβει τη διαχείριση του έργου.

Ο κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas δήλωσε σχετικά: «Προχωράμε άμεσα σε νέες γεωτρήσεις σε Ελλάδα και Αίγυπτο, με προσήλωση πάντα στο επιχειρησιακό μας πλάνο και στους στόχους του. Επιμένουμε στο δρόμο των επενδύσεων και της ανάπτυξης παρά τις εγγενείς δυσκολίες και αδυναμίες του ελληνικού οικονομικού περιβάλλοντος. Επιλέγουμε να μην σταθούμε στις δυσκολίες και διαβλέποντας την αξία της πρόβλεψης αναπροσαρμόζουμε την στρατηγική μας δυναμικά, με φυγή μπροστά. Ταυτόχρονα, μένουμε πιστοί στις αξίες και τις συνεργασίες μας και συνεχίζουμε να επιχειρούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζομένους μας, στην τοπική κοινωνία της Καβάλας και στην αποστολή για ορθολογική αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου.»

Επιπλέον, ο κ. Βαγγέλης Παππάς, Πρόεδρος της Kavala Oil Α.Ε., δήλωσε σχετικά: «Η εταιρεία με τις γεωτρήσεις, αυτές που έγιναν το 2009 και τις νέες που ξεκινούν άμεσα, έχει μπει πλέον σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης χωρίς αυτό να επιτρέπει τον εφησυχασμό. Εμείς, οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία της Καβάλας, βλέπουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον και προσδοκούμε σε επενδύσεις που έχουν ουσία και συμβάλλουν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας, στην απασχόληση και στην τοπική οικονομία της πόλης μας.»

πηγή: econews