Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μηδενιστούν μέχρι το 2064, αν θέλουμε να αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιούν επιστήμονες των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εκπομπές αερίων που προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες –όπως η καύση ορυκτών καυσίμων- πρέπει να φτάσει στο απόλυτο μηδέν ανάμεσα στο 2055 και το 2070, για να αποφευχθεί η αύξηση πέραν των 2 βαθμών Κελσίου, πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Άλλα αέρια του θερμοκηπίου, όμως το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και οι χλωροφθοράνθρακες πρέπει να ακολουθήσουν, έτσι ώστε συνολικά, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μηδενιστούν ανάμεσα στο 2080 και το 2100.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών δεν αναφέρεται στα επίπεδα φυσιολογικής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, παρά μόνο σε αυτές που προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), οι εκπομπές όλων των αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν, προκειμένου να αποφευχθεί η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι δραματικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες.

Οι χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει στον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας όχι πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου –όριο πέρα από το οποίο αναμένονται επικίνδυνες επιδράσεις στην κλιματική αλλαγή- ωστόσο, οι ειδικοί του UNEP επισημαίνουν, ότι αν οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, τότε οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου «θα ξεπεράσουν τα όρια ασφαλείας».

Για να υπάρξει μια καλή πιθανότητα να μείνουμε κάτω από το όριο της αύξησης των 2 βαθμών Κελσίου, οι εκπομπές αερίων πρέπει να πέσουν περίπου 15% ή και παραπάνω (σε σχέση με τα επίπεδα του 2010) μέχρι το 2030 και, τουλάχιστον 50% πιο κάτω μέχρι το 2050, με απώτερο στόχο τις μηδενικές εκπομπές.