Η ακολασία δημιουργεί σύγχυση σχετικά με την πατρότητα και αποτρέπει τα αρσενικά από το να διαπράττουν… παιδοκτονίες.

Σύμφωνα με μια έρευνα, μερικά πρωτεύοντα θηλυκά καταφεύγουν σε αυτά τα μέσα για να σώσουν τους απογόνους τους.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι η παιδοκτονία από τα αρσενικά πρωτεύοντα είναι κοινό φαινόμενο σε είδη, όπου τα θηλυκά ζουν σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, στις οποίες κυρίαρχα είναι ένα ή λίγα αρσενικά.

Όταν ένα αντίπαλο αρσενικό παίρνει τον έλεγχο σε αυτές τις ομάδες, συνήθως σκοτώνει τους απογόνους άλλων αρσενικών για να διασφαλίσει ότι θα επιζήσουν οι δικοί του απόγονοι, αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Η νέα έρευνα βρήκε ότι τα θηλυκά σε κάποια είδη ζώων –όπως π.χ. οι λεμούριοι ποντικοί- έχουν αναπτύξει μια εξαιρετικά αποτελεσματική αντι-στρατηγική.

Ζευγαρώνοντας με όσο περισσότερα αρσενικά μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα, τα θηλυκά προκαλούν σύγχυση ως προς την πατρότητα των απογόνων τους, κάτι που σημαίνει ότι οποιοδήποτε αρσενικό αποτολμήσει να τους σκοτώσει, μπορεί να ρισκάρει να σκοτώνει τους δικούς του απογόνους.

Σε αυτά τα είδη τα αρσενικά πρέπει να συγκεντρώνονται στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας σπέρματος, για να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να αναπαράγουν.

Στους αρσενικούς λεμούριους ποντικούς και σε μερικά άλλα είδη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι όρχεις τους να είναι μέχρι και 10 φορές μεγαλύτεροι από το φυσιολογικό κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

«Στα είδη όπου απαντάται η παιδοκτονία, το μέγεθος των όρχεων αυξάνει με τις γενιές, υποδηλώνοντας ότι τα θηλυκά κάνουν τα πάντα για να προκαλέσουν σύγχυση σε σχέση με την πατρότητα. Όταν ο ανταγωνισμός για το σπέρμα γίνεται τόσο έντονος που τα αρσενικά δεν μπορούν να είναι σίγουρα για τους απογόνους τους, τότε δεν προχωρούν στην παιδοκτονία, για να μην ρισκάρουν να σκοτώσουν τους δικούς τους απογόνους» εξήγησε ο καθηγητής Ζωολογίας, Dr Dieter Lukas, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.