Γνωρίζατε ότι μερικά μικροσκοπικά μικρόβια, που «κρύβονται» στο έδαφος, αποτελούν μία από τις αιτίες που επιταχύνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη;

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και την Αυστραλία ισχυρίζονται, ότι έχουν αποδείξεις πως ένα είδος μικροβίου που υπάρχει στη Σουηδία μπορεί να μας οδηγεί στην υπερθέρμανση της Γης.

Βέβαια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το αν τα μικρόβια αυτά είναι «σκλάβοι» στο περιβάλλον τους ή αν προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Πάντως, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να βελτιώσουν τις προσομοιώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για το πώς τα μικρόβια ελέγχουν την απελευθέρωση αερίων, όπως το μεθάνιο.

Νωρίτερα φέτος, επιστήμονες είχαν βρει ένα είδος μικροβίων στο μόνιμο στρώμα πάγου στα εδάφη της βόρειας Σουηδίας, τα οποία είχαν αρχίσει να αποψύχονται υπό την επίδραση της αυξανόμενης θερμοκρασίας στον κόσμο.

Οι ερευνητές υποψιάστηκαν, ότι το μικρόβιο έπαιζε ρόλο στην παγκόσμια υπερθέρμανση, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που ήταν αποθηκευμένες στο στρώμα πάγου κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, με τη μορφή μεθανίου.

Το μεθάνιο είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου, το οποίο ευθύνεται για την «παγίδευση» της θερμότητας στην ατμόσφαιρα της γης.

Όμως, ο πραγματικός ρόλος αυτού του μικροβίου -Methanoflorens stordalenmirensis- ήταν άγνωστος και η νέα αυτή έρευνα μελετά ακριβώς το ρόλο του στην κλιματική αλλαγή.

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες, που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Scott Saleska από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, πόσο από το διοξείδιο του άνθρακα που είναι αποθηκευμένο στο έδαφος απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τη μικροβιακή δραστηριότητα.

«Εδώ και πολλά χρόνια διίστανται οι απόψεις ως προς το κατά πόσον η μικροβιακή οικολογία μπορεί να παίζει ρόλο σε ένα συλλογικό οικοσύστημα. Αυτή η μελέτη δείχνει, ότι όχι μόνο παίζει ρόλο, αλλά μάλιστα σημαντικό, και πως πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στους τύπους των μικροβίων που ζουν σε αυτά τα οικοσυστήματα “απόψυξης”» κατέληξε η καθηγήτρια Virginia Rich.