Έξι επιθέσεις ετησίως -κατά μέσο όρο- σε ανθρώπους από αρκούδες καταγράφονται στην Αλάσκα, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων 35 χρόνων, από τα οποία προκύπτει ότι συνολικά 19 άνθρωποι τραυματίσθηκαν θανάσιμα από τα άγρια ζώα.

«Μιλάμε κυρίως για επιθέσεις αρκούδων που νοιώθουν ότι κινδυνεύουν, κυρίως γιατί έχουν μαζί τους τα μωρά τους» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο J. Hechtel, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μοντάνα, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του Διεθνούς Συνεδρίου για τη μελέτη της αρκούδας που διοργανώνει ο «Αρκτούρος».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην Αλάσκα ζουν περίπου 200.000 αρκούδες και γύρω στους 700.000 ανθρώπους, πληθυσμός που αυξήθηκε την τελευταία τριακονταετία, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα περιστατικά επιθέσεων.

«Οι αρκούδες επιτίθενται όταν φοβούνται και δεν προσπαθούν να σκοτώσουν, αλλά να αμυνθούν» λέει ο κ. Hechtel. Παραθέτοντας δεδομένα από το 1980, διευκρινίζει ότι σημειώθηκαν 207 επιθέσεις, κυρίως από καφέ αρκούδες, σε 226 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 19 κατέληξαν. Αντίθετα, οι πολικές αρκούδες, επειδή ζουν σε απομονωμένα μέρη, έχουν επιτεθεί μόνο δύο φορές σε ανθρώπους, ενώ ζουν αρμονικά με τους ιθαγενείς.

Όσον αφορά τον πληθυσμό των αρκούδων, ο καθηγητής εκτιμά ότι παραμένει σταθερός, δηλώνοντας παράλληλα θαυμαστής αυτού του μεγαλόσωμου ζώου. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει επιλέξει να κατοικεί μόνιμα στην Αλάσκα -αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο- όσο κι αν δεν του αρέσουν οι μεγάλοι σε διάρκεια χειμώνες και η σκοτεινιά.

«Είναι το καλύτερο μέρος για να είσαι κοντά στις αρκούδες, οι οποίες σε κάνουν να αισθάνεσαι ταπεινός. Ο άνθρωπος νομίζει ότι είναι δυνατός αλλά μπροστά σε μια αρκούδα καταλαβαίνει την ψευδαίσθηση…» τονίζει ο κ. Hechtel.