Με το σύνθημα «Ανακύκλωση παντού», η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), συνέλεξε κατά τη διάρκεια του 28ου μαραθωνίου περισσότερα από 100 χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια αθλητών και θεατών.

Η όλη προσπάθεια της εταιρίας στέφθηκε με επιτυχία, καθώς εκτός από τη συλλογή των απορριμμάτων, ενημέρωσε τους πολίτες, που επισκέφτηκαν το περίπτερό της, για το θεσμό της ανακύκλωσης.

Η ΕΕΑΑ αποτελείται από 1.600 μέλη – επιχειρήσεις, οι οποίες μέσω του «Συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης» (ΣΣΕΔ-Ανακύκλωση), συνεισφέρουν στην αξιοποίηση των αποβλήτων. Το 63% των οικονομικών πόρων της ανακύκλωσης προέρχεται από ποτά και τρόφιμα, ενώ το 80% προέρχεται από προϊόντα που διατίθενται κυρίως στα σούπερ μάρκετ.

Η συλλογή των αξιοποιήσιμων απορριμμάτων γίνεται από τους ΟΤΑ, οι οποίοι καλύπτουν το κόστος των αναλώσιμων κατά τη συλλογή, αλλά και το κόστος της αποκομιδής και τελικής διάθεσης του υπολείμματος στα «Κέντρα διαλογής αναλώσιμων υλικών» (ΚΔΑΥ). Ωστόσο μόνο 648 δήμοι- κοινότητες συμμετέχουν στο ΣΣΕΔ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παράγει 5 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως.

Σύμφωνα με την ΕΕΑΑ το 2009 εξυπηρετήθηκαν περίπου 1 εκατ. κάτοικοι παραπάνω σε σχέση με το 2008, καθώς η εταιρία έχει διαθέσει στους ΟΤΑ περίπου 100 χιλιάδες μπλε κάδους ανακύκλωσης, 327 οχήματα, ενώ δημιουργήθηκαν τέσσερα νέα ΚΔΑΥ, όπου ανακυκλώνονται συσκευασίες πλαστικού, αλουμινίου, χαρτιού και γυαλιού.