Το υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσίασε τις δράσεις της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ), για το μήνα Οκτώβριο, οι οποίες εφεξής θα παρουσιάζονται, τακτικά, κάθε μήνα.

Τον περασμένο μήνα, η Ειδική Γραμματεία κίνησε διαδικασία εφαρμογής του Π.Δ. 148/2009 για την Περιβαλλοντική ευθύνη για ανάληψη δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς από τον φορέα εκμετάλλευσης στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Μετά από ρύπανση, που προκλήθηκε σε υπόγεια νερά από τη λειτουργία ελαιοτριβείου στην περιοχή Διδύμων Αργολίδας.

2. Στον «ενεργό» ΧΑΔΑ στη θέση «Τσαπουρνιά» στα όρια των δήμων Βαρδουσίων και Λιδωρικίου.

3. Σε αποθήκη ελαστικών στο Νομό Δράμας, ύστερα από σοβαρή πυρκαγιά στο χώρο, που προκάλεσε ρύπανση εδαφών.

4. Σε εργοστάσιο στην Άρτα ύστερα από διαρροή μαζούτ στον ποταμό Άραχθο.

5. Στην Hellasfoam ΑΒΕΕ (εργοστάσιο πολυουρεθάνης, που πτώχευσε και έκλεισε) στην περιοχή Βοτανικού, στον δήμο Αθηναίων, ύστερα από διαρροή επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η Ειδική Γραμματεία προωθεί την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων, που απαιτούνται, σύμφωνα με το άρθρο 14 – Χρηματοοικονομική ασφάλεια, του Π.Δ. 148/2009, με σκοπό την εφαρμογή της υποχρεωτικής υπαγωγής δραστηριοτήτων σε καθεστώς χρηματοοικονομικής ασφάλειας, γεγονός που θα διασφαλίσει την Πολιτεία έναντι της περιβαλλοντικής ζημιάς, μέσω της υλοποίησης των ενδεδειγμένων μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης.

Κατά την παρούσα φάση, διεξάγεται διαβούλευση με εκπροσώπους της Ένωσης Ασφαλιστικών Οργανισμών και της Ένωσης Τραπεζών Ελλάδας, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει διάλογο με τη Βιομηχανία.

Επιπλέον, κατά το μήνα Οκτώβριο, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), η οποία υπάγεται στην ΕΓΕΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων, εισηγήθηκε πρόστιμα και λοιπές κυρώσεις για τις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Την επιχείρηση ΕΛΓΚΕΠΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΒΕΕ για χοιροτροφείο, που βρίσκεται στην θέση Κάτω Ριτσώνα, του δήμου Αυλίδας Ν. Ευβοίας (εκδόθηκε απόφαση Νομάρχη Ευβοίας για πρόστιμο ύψους 16.000 ευρώ).

2. Την επιχείρηση ΕΛΓΚΕΠΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΒΕΕ (με την επωνυμία ΒΙΟΖΑΛ) για χοιροτροφείο -χοιροσφαγείο (μονάδα επεξεργασίας κρέατος-φυραματοποιείο) στη θέση «Ριτσώνα-Βαθύ», δήμου Αυλίδας, Ν. Ευβοίας (εκδόθηκε απόφαση Νομάρχη Ευβοίας για πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ).

3. Την εταιρεία «ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΑΕ», που εδρεύει στη Χαλκίδα και λειτουργεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πούρνου του Δήμου Διφρύων του Ν. Ευβοίας (εκδόθηκε απόφαση Νομάρχη Ευβοίας για πρόστιμο ύψους 12.200 ευρώ).

4. Το τυροκομείο της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΡΟΔΟΥ ΟΕ» στη Βατούσα του δήμου Ερεσού-Αντίσσης του Ν. Λέσβου.

5. Την εταιρεία «ΣΙΔΗΡΟΜΠΕΤΟΝ ΑΕ» στον Ν. Τρικάλων.

6. Το δήμο Πύργου, για μονάδα δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης οικιακών απορριμμάτων του δήμου Πύργου στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας.

7. Τη Διαδημοτική Επιχείρηση Σφαγείων περιοχής Τυρνάβου Αμπελώνα, του Ν. Λάρισας.

8. Την εταιρεία «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΠΕΥΚΩΝ ΑΒΕΕ», για την πτηνοτροφική μονάδα της, που είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί στη θέση «Φρούριο» του δήμου Χορτιάτη, Ν. Θεσσαλονίκης.

9. Το Δήμο Περιστερίου, για το χώρο στάθμευσης απορριμματοφόρων που βρίσκεται στις οδούς Αγ.Βασιλείου, Λάρνακος, & Δωδεκανήσου στο Περιστέρι.

10. Τη δημοτική επιχείρηση σφαγείων δήμου Αγιάς, Ν. Λάρισας.

11. Τον Σύνδεσμο Βιολογικού Καθαρισμού Οινοφύτων – Σχηματαρίου, για την πλημμελή λειτουργία της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, για παραβάσεις ως προς την προβλεπόμενη επεξεργασία-ποσοτική παρακολούθηση υγρών αποβλήτων, τα προβλεπόμενα συστήματα εξαερισμού και απόσμησης, τη διαχείριση των παραγόμενων στερών αποβλήτων, τη διάθεση υγρών αποβλήτων σε υδάτινο αποδέκτη χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, υπερβάσεις ορίων ποιότητας υγρών αποβλήτων, κ.α., καθώς και την άμεση απόρριψη των αποβλήτων του βιολογικού καθαρισμού απευθείας στον Ασωπό ποταμό, μέσω κρυφού αγωγού που περνούσε υπογείως κάτω από το οδόστρωμα οδού (by pass). Ο εν λόγω αγωγός αποκαλύφθηκε από τους Επιθεωρητές και καταργήθηκε.

12. Τον δήμο Δεσκάτης, για το Δημοτικό σφαγείο Δεσκάτης, του Ν. Γρεβενών.

13. Την εταιρεία «ΣΦΑΓΕΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ ΑΕ», για το σφαγείο της στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλιθέας Δήμου Ολύμπου, Ν. Λάρισας.

14. Την εταιρεία «ΧΥΤΟΜΕΤΑΛ ΕΠΕ», για δραστηριότητα στη Θέση «Ασπρόχωμα» Αγίου Θωμά, του δήμου Οινοφύτων, Ν. Βοιωτίας.

15. Τον δήμο Ν. Ζίχνης για τους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) στις θέσεις «Ισκιντίλα» και «Λαγκαδά» και λοιπά θέματα διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων του δήμου Ν. Ζίχνης, Ν. Σερρών.

16. Την εταιρεία «North Aegean Shops-Ηλία Ορφανίδης», για εγκαταστάσεις παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων πλοίων του λιμένα Θεσσαλονίκης, Ν. Θεσσαλονίκης.

17. Τον ΟΛΘ ΑΕ για τη λειτουργία του λιμένα Θεσσαλονίκης, Ν. Θεσσαλονίκης.

18. Τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) για την εγκατάσταση Επεξεργασίας και Καθαρισμού Λυμάτων (ΕΕΚΛ).

19. Τον δήμο Ερυθρών για το Βιολογικό Καθαρισμό της Ν/Α Δυτικής Αττικής.

Για τις περιπτώσεις 4 έως 10 και 12 έως 19 αναμένεται έκδοση σχετικής απόφασης.