Με τεράστιους μουσαμάδες (banners), που προωθούν την υποψηφιότητα της Σύρου και των Κυκλάδων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, «ντύθηκαν» αρκετά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στην Ερμούπολη.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί τις επόμενες μέρες και στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, που στηρίζουν το εγχείρημα. Για τις διαφημιστικές ανάγκες, μάλιστα, θα χρησιμοποιηθούν περίπου 400 μέτρα μουσαμά, που στη συνέχεια θα ανακυκλωθούν σε πρωτότυπες, συλλεκτικές, τσάντες.

Πρόκειται για την καμπάνια, με οικολογική συνείδηση, του Forum 20.21-Πολιτιστικό Δίκτυο Κυκλάδων που γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η ιδέα να ανακυκλωθούν τα banners σε τσάντες, αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια ή σε κάποια χωματερή, υιοθετήθηκε από ανάλογες δράσεις του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιοι ήρθαν σε επαφή με μια κοπέλα από τη Σύρο, ώστε όλη η προσπάθεια να στηριχτεί αποκλειστικά και μόνο από την τοπική κοινωνία. Της ζήτησαν να προχωρήσει στα σχέδια και στη συνέχεια στη ραφή, ώστε οι πρώτες, πρωτότυπες, συλλεκτικές τσάντες για γυναίκες αλλά και άνδρες θα είναι έτοιμες μέχρι τα Χριστούγεννα.

Η συγκεκριμένη προωθητική διαφημιστική δράση προβλέπεται να αναπτυχθεί σε τέσσερις φάσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, μήνα όπου θα υποβληθεί ο φάκελος της σχετικής υποψηφιότητας στην αρμόδια επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης δημιουργήθηκε το 1985, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, με στόχο να συμβάλει στην προσέγγιση των λαών.

Από τότε μέχρι σήμερα, 58 πόλεις έχουν κερδίσει τον τίτλο, μεταξύ των οποίων και τρεις ελληνικές: η Αθήνα το 1985, η Θεσσαλονίκη το 1997 και η Πάτρα το 2006. Το 2021 είναι και πάλι η σειρά της Ελλάδας -μαζί με μια πόλη της Ρουμανίας- να φιλοξενήσει το θεσμό.