Μετά τον Μάιο του 2014 και ο Ιούνιος του τρέχοντος έτους ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί στον πλανήτη μας από το 1880 που τηρούνται μετεωρολογικά δεδομένα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα φέτος τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στους 16,2 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ για μήνα Ιούνιο, που είχε συμβεί τον αντίστοιχο μήνα του 1998.

Η θερμοκρασία του φετινού Ιουνίου ήταν κατά 0,72 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι’ αυτόν τον μήνα.

Μάλιστα, στους ωκεανούς, η μέση θερμοκρασία τον Ιούνιο ανήλθε σε 17 βαθμούς Κελσίου, υψηλότερη επίδοση στα χρονικά όχι μόνο για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, αλλά και για οποιονδήποτε μήνα του έτους.

Για τη μετατροπή των ωκεάνιων υδάτων σε καζάνι που βράζει “ευθύνονται” κυρίως ο Ειρηνικός και Ινδικός, φαινόμενο που έχει τεράστιες συνέπειες για την ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Στην ξηρά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν φέτος τον Ιούνιο κατά 0,95 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι’ αυτόν τον μήνα, ενώ στη θάλασσα ήταν κατά 0,64 βαθμούς πάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο του περασμένου αιώνα.

Το 2014 αναμενεται να είναι ιδιαιτέρως θερμό καθώς ηδη το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι το τρίτο θερμότερο στη μετεωρολογική ιστορία, με την θερμοκρασία να είναι κατά 0,67 βαθμούς Κελσίου πάνω τον μέσο όρο του 20ού αιώνα γι’ αυτή την περίοδο.

Εννέα από τους δέκα πιο ζεστούς Ιούνιους όλων των εποχών έχουν συμβεί κατά τον τρέχοντα 21ο αιώνα. Αντίθετα, όλα τα μηνιαία ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας έχουν υπάρξει πριν το 1917.

Επισημαίνεται ότι όλα τα μηνιαία ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας -και για τους 12 μήνες του έτους- έχουν καταγραφεί από το 1997 και εντεύθεν και κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία.

Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιοχές της Γης όπως η Ανταρκτική και μεταξύ άλλων και η Ελλάδα δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο σε όλες τις Ηπείρους υπήρξαν θερμοκρασιακά ρεκόρ ενδεικτικό των διαστάσεων που λαμβάνει πλέον η Κλιματική Αλλαγή.

Την κατακόρυφη αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας αναμένεται να επιτείνει η πολύ πιθανή η εμφάνιση φέτος ενός ακόμη φαινομένου «Ελ Νίνιο», σε ποσοστό 70%, δηλαδή της υπερθέρμανσης των τροπικών περιοχών του Ειρηνικού, η οποία θα οδηγήσει σε νέα ρεκόρ ανόδου της θερμοκρασίας της Γης.

Πηγή: econews.gr