Την προώθηση σύναψης εθελοντικής συμφωνίας με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση της πλαστικής σακούλας μεταφοράς, θα επιδιώξει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Οι ποσότητες πλαστικής συσκευασίας -συμπεριλαμβανομένων και των πλαστικών σακουλών- που διατέθηκαν στην αγορά το 2012, σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει το ΥΠΕΚΑ, ανέρχονταν σε 184.915 τόνους.

Τα υλικά συσκευασίας, υποσύνολο των οποίων συνιστά η πλαστική σακούλα, αποτελούν ένα από τέσσερα ρεύματα προτεραιότητας του «Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού που είναι στην ευθύνη του ΥΠΕΚΑ, προβλέπονται δράσεις επικοινωνίας και δημοσιότητας με στόχο την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών αναφορικά με τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Επιπρόσθετα, προβλέπεται η προώθηση σύναψης εθελοντικής συμφωνίας με τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων συσκευασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστούν και δράσεις προαγωγής των επαναχρησιμοποιούμενων σακουλών. Όπως διευκρινίζεται με το έγγραφο, οι δράσεις του κανονιστικού πλαισίου θα εξεταστούν μετά την έκδοση της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ, για τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς και κατά την ενσωμάτωση αυτής στην ελληνική έννομη τάξη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει επίσης γνωστό ότι, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, εξετάζεται η δυνατότητα χωριστής συλλογής της πλαστικής συσκευασίας.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, επισημαίνοντας ότι οι πλαστικές σακούλες μεταφοράς έχουν κυρίαρχο ρόλο στη θαλάσσια ρύπανση. Ο βουλευτής παρέθετε στην ερώτησή του στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με τα οποία 98,6 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες διατέθηκαν στην αγορά της ΕΕ το 2010, εκ των οποίων περίπου το 92% ήταν λεπτές με πάχος λιγότερο των 0,05 χιλιοστών, ουσιαστικά μη επαναχρησιμοποιούμενες.