Ίσως ποτέ δεν κοιτάζατε το ρολόι σας την ώρα που ουρείτε ή που βλέπετε τον σκύλο σας να κάνει το ίδιο.

Όμως μια ομάδα αμερικανών επιστημόνων, που είχε την ιδέα να χρονομετρήσει τις συνήθειες ούρησης δεκάδων διαφορετικών ειδών ζώων, κατέληξε στη διαπίστωση ότι τα περισσότερα θηλαστικά (και οι άνθρωποι) χρειάζονται περίπου 21 δευτερόλεπτα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μηχανολόγο μηχανικό Ντέηβιντ Χου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια (Georgia Tech), που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, κατέγραψαν με βιντεοκάμερα από μικροσκοπικά ποντίκια έως γιγαντόσωμους ελέφαντες και βρήκαν ότι, άσχετα με το μέγεθος, τελικά λίγο-πολύ τα πιο πολλά ζώα ουρούν επί 21 δευτερόλεπτα, συν-πλην 13 δευτερόλεπτα.

Ο Χου δήλωσε ότι η ιδέα για την ασυνήθιστη έρευνα του ήρθε όταν κάθε λίγο και λιγάκι άλλαζε τις πάνες του μωρού του. Οι ερευνητές έκαναν τις βιντεοσκοπήσεις τους στον ζωολογικό κήπο της Ατλάντα και παρακολούθησαν επίσης βίντεο με ζώα στο YouTube.

Τα ζώα που έχουν βάρος άνω των τριών κιλών, ουρούν με τον ίδιο μηχανισμό περίπου όπως ο άνθρωπος, δημιουργώντας μια συνεχή ροή, ενώ τα μικρότερα ζώα έχουν διαφορετικό τρόπο (απελευθερώνοντας μικρές «μπάλες» ούρων ξεχωριστά μία-μία).

Όπως επεσήμανε ο Χου, αν και η ουροδόχος κύστη ενός ελέφαντα χωράει 18 λίτρα ούρων και είναι σχεδόν 3.600 φορές μεγαλύτερη από την κύστη μιας γάτας, ούτε κατά διάνοια ο ελέφαντας δεν χρειάζεται 3.600 φορές περισσότερο χρόνο για να αδειάσει την κύστη του κατά την ούρηση.

Εν μέρει το μυστικό βρίσκεται στην κατασκευή της ουρήθρας, η οποία χρησιμοποιεί τη δύναμη της βαρύτητας ως πλεονέκτημα. Όσο πιο μακριά είναι η ουρήθρα σε ένα ζώο, τόσο αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό της και επιταχύνεται έτσι η ροή των ούρων. Ασθένειες όπως ο καρκίνος του προστάτη ή η παχυσαρκία έχουν ως συνέπεια να δυσκολεύεται κανείς να ουρήσει.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνά τους μπορεί να έχει και κάποια πρακτική αξία, καθώς, ίσως βοηθήσει τους μηχανικούς να κατασκευάσουν συσκευές με καλύτερη δυναμική των ρευστών, από δεξαμενές νερού έως καζανάκια για τουαλέτες.