Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν με εξαφάνιση αν η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίσει να ανεβαίνει, καθώς το λιώσιμο των πάγων θα είχε πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα των πτηνών, όπως υποστηρίζουν ερευνητές.

Το μεγαλύτερο πτηνό της Ανταρκτικής κινδυνεύει ακόμη και με μείωση στο ένα τρίτο του υπάρχοντος πληθυσμού του μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε, εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για το μέλλον του συγκεκριμένου είδους, υποστηρίζουν ακόμη ότι τα ευρήματά τους δείχνουν πως οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι θα πρέπει να προστατευθούν στο πλαίσιο των νόμων για τα απειλούμενα είδη.

Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά βασιζόμενοι σε υπολογιστικά μοντέλα προσομοίωσης σε ό,τι αφορά το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή, σε περίπτωση ανόδου της μέσης θερμοκρασίας.

Η Dr Stephanie Jenouvrier, από το ινστιτούτο Woods Hole Oceanographic Institution της Μασαχουσέτης και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις τάσεις του πληθυσμού 45 γνωστών αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες προβλέψεις για τους θαλάσσιους πάγους.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, παρότι οι ρυθμοί ανάπτυξης ανά έτος είναι ως επί το πλείστον θετικοί μέχρι το 2040, όλες οι αποικίες θα αρχίσουν να σημειώνουν πτώση στους πληθυσμούς τους μέχρι το 2080.

Η μελέτη αυτή προβλέπει ότι τα δύο τρίτα των αποικιών θα έχουν συρρικνωθεί σε λιγότερο από το μισό του σημερινού τους μεγέθους μέχρι το 2100.