Τα ποντίκια είναι ικανά να νιώσουν συναισθήματα μετάνοιας για τις πράξεις τους, κάτι που δεν είχε βρεθεί ποτέ ξανά σε προηγούμενες έρευνες για οποιοδήποτε θηλαστικό, πέρα από τον άνθρωπο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα The Independent, ερευνητές έκαναν ένα πείραμα –το οποίο ονόμασαν Restaurant Row- στο πλαίσιο του οποίου τα ποντίκια έπρεπε να αποφασίσουν πόσο θα περίμεναν για το φαγητό τους.

«Είναι σαν να περιμένεις τη σειρά σου σε ένα εστιατόριο» ανέφερε ο καθηγητής David Redish από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα στο BBC Nature News.

«Αν η ουρά στο ένα εστιατόριο είναι μεγάλη, συνήθως πηγαίνουμε στο επόμενο».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ποντίκια αποφάσισαν να πάνε σε κάποιο άλλο «εστιατόριο» από εκείνο που τους προσέφερε «καλό φαγητό» αλλά η αναμονή ήταν μεγάλη, στο οποίο όμως το «προσφερόμενο γεύμα» δεν ήταν και τόσο καλό.

Όταν ήρθαν αντιμέτωπα με αυτό το σενάριο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια σταματούσαν και κοιτούσαν πίσω στο «προηγούμενο εστιατόριο» και επέστρεφαν σε αυτό, όπου ναι μεν θα χρειαζόταν να περιμένουν περισσότερη ώρα, όμως η ανταμοιβή τους θα ήταν καλύτερη.

Ο καθηγητής Redish εξήγησε ότι η «μετάνοια είναι η αναγνώριση του λάθους. Η διαπίστωση ότι αν είχες κάνει κάτι άλλο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα».

«Το δύσκολο σημείο της έρευνάς μας ήταν να διαχωρίσουμε την απογοήτευση –η οποία είναι απλά η δυσαρέσκεια που νιώθουμε όταν τα πράγματα δεν είναι όπως τα ελπίζουμε. Το σημείο-«κλειδί» ήταν να αφήσουμε τα ποντίκια να επιλέξουν από μόνα τους».

«Στον άνθρωπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται προμετωπιαίος φλοιός, ενεργοποιείται όταν το άτομο νιώθει λύπη. Βρήκαμε ότι όταν τα ποντίκια αναγνώριζαν ότι είχαν κάνει λάθος, ο προμετωπιαίος φλοιός τους αντιπροσώπευε τη χαμένη ευκαιρία. Αυτό δηλαδή που θα έπρεπε να έχουν κάνει, και όχι τη χαμένη ανταμοιβή. Αυτό έχει νόημα, γιατί η μετάνοια αντιπροσωπεύει αυτό που δεν έκανες για να πετύχεις κάτι και όχι αυτό που δεν πέτυχες» συνέχισε ο καθηγητής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience.