Ο πλανήτης μας βρίσκεται στο χείλος μιας έκτης μεγάλης εξαφάνισης, καθώς πολλά είδη φυτών και ζώων εξαφανίζονται με ρυθμό τουλάχιστον 1.000 φορές γρηγορότερο απ’ ό,τι όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι άνθρωποι, αναφέρει μια νέα έρευνα.

Τα ζωικά και φυτικά είδη εξαφανίζονται από «προσώπου Γης» περίπου 10 φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι πίστευαν οι ερευνητές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, βιολόγο Stuart Pimm από το πανεπιστήμιο Duke.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της 6ης εξαφάνισης. Το αν θα την αποφύγουμε ή όχι, εξαρτάται από τις πράξεις μας» δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Η μελέτη του, που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Science, χαιρετίστηκε ως έρευνα- ορόσημο από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Η έρευνα του Pimm επικεντρώνεται στο ρυθμό, και όχι στον αριθμό, εξαφάνισης των ειδών από τη Γη.

Υπολογίζει ένα «ρυθμό θανάτου» γύρω από το πόσα από 1 εκατομμύριο είδη εξαφανίζονται κάθε χρόνο.

Πολλοί παράγοντες συνδυάζονται για να κάνουν τα είδη να εξαφανίζονται πολύ πιο γρήγορα από ό, τι πριν, ανέφερε ο Pimm και ο συνεργάτης του Clinton Jenkins, από το Ινστιτούτο Οικολογικών Ερευνών στη Βραζιλία.

Όμως ο Νο.1 παράγοντας είναι η απώλεια των οικοσυστημάτων.

Τα διάφορα ζωικά και φυτικά είδη δεν έχουν μέρος για να ζήσουν, καθώς τα περισσότερα επηρεάζονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Σε αυτά προστίθενται τα χωροκατακτητικά είδη, που παραγκωνίζουν τα αυτόχθονα, η κλιματική αλλαγή, η υπεραλίευση κ.ά.

Πέντε φορές, η συντριπτική πλειοψηφία της ζωής στον πλανήτη Γη, εξαφανίστηκε εξαιτίας αυτού που αποκαλούμε «μαζικές εξαφανίσεις», οι οποίες συνδέονται συνήθως με συγκρούσεις με γιγαντιαίους μετεωρίτες.

Πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, μία τέτοια μαζική εξαφάνιση σκότωσε τους δεινοσαύρους και τρία από τα τέσσερα είδη που υπήρχαν στη Γη.

Πριν από 252 χρόνια, «χάθηκε» περίπου το 90% των ειδών που υπήρχαν στον κόσμο.

Για τους δύο ερευνητές, ωστόσο, η ελπίδα δεν έχει χαθεί.

Αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

«Όταν οι βιολόγοι γνωρίζουν πού βρίσκονται τα απειλούμενα είδη, μπορούν να προσπαθήσουν να σώσουν τους οικοτόπους τους και να χρησιμοποιήσουν διάφορες τεχνικές, όπως της αναπαραγωγής σε καθεστώς αιχμαλωσίας, για να τα σώσουν» καταλήγουν.