Ανάμεσα στους κόκκινους αμμόλοφους της ερήμου Καλαχάρι, ο ήχος που βγάζει ένα πουλί προειδοποιεί τα άλλα ζώα για κρυμμένα αρπακτικά στην περιοχή.

Το πουλί αυτό (drongo) λειτουργεί σα φύλακας για τα υπόλοιπα ζώα, παρατηρώντας τα πάντα γύρω του και δίνοντας έγκαιρα σήμα για επερχόμενο κίνδυνο.

Ή τουλάχιστον αυτό προσπαθούν να καταφέρουν.

Να κάνουν τα άλλα ζώα να πιστέψουν, ότι έχουν ένα «φύλακα-άγγελο» επάνω από τα κεφάλια τους.

Τα drongos όμως γνωρίζουν καλά, πως στην έρημο επιβιώνει περισσότερο ο πιο έξυπνος…

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα αφρικανικά αυτά πουλιά ως τους «παθολογικούς ψεύτες» του ζωικού βασιλείου.

Τα drongos βρίσκουν συνήθως την τροφή τους πιάνοντας έντομα στον αέρα, εκμεταλλευόμενα τις απίστευτες εναέριες δεξιότητές τους.

Υπάρχουν όμως φορές, όπως τα κρύα πρωινά στην έρημο, που τα έντομα δεν έχουν αρχίσει τα «ταξίδια» τους. Τότε, τα πουλιά αυτά μεταμορφώνονται σε… στυγνούς εκμεταλλευτές.

Όταν δυσκολεύονται να βρουν τροφή, στρέφονται σε μια άλλη δεξιότητά τους.

Την ικανότητά τους να μιμούνται διάφορους ήχους, όπως για παράδειγμα αυτούς που κάνουν άλλα ζώα, προκειμένου να σημάνουν ψεύτικο συναγερμό και να… απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους τα ίδια, ενώ εκείνα έχουν ήδη χαθεί στις κρυψώνες τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, ερευνητές έχουν βρει ότι τα πουλιά αυτά βρίσκουν το 23% της καθημερινής τροφής τους… κοροϊδεύοντας άλλα ζώα.

Σύμφωνα με τον εξελικτικό βιολόγο από το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, Tom Flower, τα drongos μπορούν να μιμηθούν πάνω από 50 διαφορετικούς ήχους.