Περίπου το 60% των υπόγειων υδάτων που έχουν ελεγχθεί στη Κίνα είναι ακατάλληλα για κατανάλωση αν δεν υποβληθούν σε επεξεργασία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο το ανησυχητικό επίπεδο μόλυνσης του περιβάλλοντος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η ποιότητα του νερού που ελέγχθηκε γύρω από 203 κινεζικές πόλεις πέρυσι κρίθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις «σχετικά κακή» ή «πολύ κακή».

Στην πρώτη περίπτωση το νερό θεωρείται ακατάλληλο προς πόση χωρίς επεξεργασία. Στη δεύτερη, το νερό θεωρείται ακατάλληλο προς πόση, ακόμη κι αν υποστεί επεξεργασία.

Το ποσοστό του νερού που θεωρείται ακατάλληλο προς πόση χωρίς επεξεργασία αυξήθηκε κατά 57% από το 2012, αποκάλυψε η έρευνα στην οποία αναφέρθηκε το Νέα Κίνα.

Η επιδείνωση της κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τους Κινέζους, οι οποίοι είναι όλο και λιγότεροι διατεθειμένοι να δεχθούν να θυσιαστεί το περιβάλλον στον βωμό της ανάπτυξης.
Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Κίνας είχε ανακοινώσει ότι η μόλυνση του εδάφους της χώρας φτάνει μια επιφάνεια η οποία εκτιμάται ότι είναι διπλάσια σε έκταση από την επικράτεια της Γαλλίας.

Περισσότερο από το 80% των ρύπων που εντοπίστηκαν σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν ήταν βιολογικής προέλευσης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε διάστημα οκτώ ετών, από το 2005 ως το 2013, τα αποτελέσματα της οποίας είχαν κρατηθεί για καιρό μυστικά.

Εξάλλου, το κινεζικό υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος είχε παραδεχθεί το 2013 την ύπαρξη «χωριών καρκίνου», πολλά χρόνια αφού πληροφορίες είχαν κάνει λόγο για έναν αυξημένο σε σχέση με τον μέσο όρο αριθμό κρουσμάτων της ασθένειας σε κάποιες ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές της χώρας.