Ο επιστημονικός διευθυντής και άλλα μέλη του προσωπικού του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης δέχτηκαν απειλές κατά της ζωής τους αφού σκότωσαν μια υγιή καμηλοπάρδαλη για να αποτρέψουν την ενδογαμία.

Η ενέργεια αυτή επικρίθηκε σφοδρά, ωστόσο ο διευθυντής του ιδρύματος Μπενγκτ Χολστ είπε ότι ήταν η σωστή απόφαση και τόνισε ότι θα το έκανε ξανά εάν χρειαζόταν.

Η εκτέλεση του Marius, μιας αρσενικής καμηλοπάρδαλης ηλικίας μόλις 18 μηνών και ο διαμελισμός του μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του ζωολογικού κήπου, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών μεταξύ των ζωόφιλων τόσο στη Δανία, όσο και στο εξωτερικό.

«Δέχτηκα ευθείες απειλές εναντίον του ζωολογικού κήπου, εμού του ιδίου και της οικογένειάς μου», είπε ο Χολστ. Ένας άνθρωπος που του τηλεφώνησε μέσα στη νύχτα του είπε ότι του αξίζει να πεθάνει, τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του.

Ένας εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου είπε ότι και άλλοι υπάλληλοι δέχτηκαν απειλές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι καμηλοπαρδάλεις του ζωολογικού κήπου της Κοπεγχάγης συμμετέχουν σε ένα διεθνές πρόγραμμα αναπαραγωγής στόχος του οποίου είναι διασφαλιστεί ότι ο πληθυσμός των ζώων αυτών στην Ευρώπη θα παραμείνει υγιής μέσω διασταυρώσεων μεταξύ ζώων που δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους.

«Εάν τα γονίδια ενός ζώου εκπροσωπούνται στον πληθυσμό, η περαιτέρω αναπαραγωγή αυτού του ζώου είναι ανεπιθύμητη. Θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπίσουμε το ίδιο πρόβλημα και με έναν ελέφαντα, αν υπήρχαν πολλά αρσενικά», υποστήριξε ο Χολστ.

Ο Marius σκοτώθηκε παρά τις εκκλήσεις χιλιάδων ανθρώπων που υπέγραψαν για να σωθεί. Τον τάισαν πρώτα με το αγαπημένο του σικαλίσιο ψωμί και μετά τον πυροβόλησαν. Μετά τη νεκροτομή, ένα μέρος από το πτώμα του στάλθηκε για μελέτη σε ερευνητικά προγράμματα, ενώ το υπόλοιπο δόθηκε για τροφή σε άλλα ζώα του κήπου.

Η Καμίλα Μπέργκβαλ, αντιπρόεδρος της οργάνωσης Δικαιωμάτων των Ζωών της Σουηδίας, είπε ότι είναι συνηθισμένη πρακτική να σκοτώνονται υγιή ζώα σε ζωολογικούς κήπους επειδή δεν είναι κατάλληλα για αναπαραγωγή, είτε επειδή δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για αυτά είτε επειδή το ενδιαφέρον του κοινού είναι περιορισμένο.

«Οι ζωολογικοί κήποι σκέφτονται τα έσοδά τους. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται μόνο για το Marius. Συμβαίνει πολύ συχνά να σκοτώνονται υγιή ζώα. Το καλύτερο απ’ όλα θα ήταν να μην εκτρέφονται ζώα για να τα κοιτάνε οι άνθρωποι», τόνισε.