Η Ιταλία κινδυνεύει να πληρώσει ακριβά, έως και 150.000 ευρώ ημερησίως, την καθυστέρησή της στην επιβολή περιορισμών στα πειράματα σε ζώα, εάν συνεχίσει να αγνοεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το θέμα αυτό, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μολονότι έχει ξεκινήσει η σε βάρος της διαδικασία από τον Ιανουάριο του 2013, η χώρα δεν έχει ακόμη τροποποιήσει τη νομοθεσία της, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει από τον Νοέμβριο του 2012 με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία του 2010 για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς.

«Κατόπιν σύστασης του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ», η Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει στη Ρώμη χρηματική ποινή ύψους 150.787 για κάθε ημέρα που καθυστερεί να εκπληρώσει την υποχρέωσή της.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ιταλικές αρχές δικαιολόγησαν την αργοπορία λέγοντας ότι η αλλαγή της νομοθεσίας προβλεπόταν να γίνει τον Δεκέμβριο του 2013, όμως αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο του 2014. Η Επιτροπή «ανησυχεί μήπως προκύψουν και νέες καθυστερήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η οδηγία του 2010 αφορά τη χρήση ζώων για επιστημονικά πειράματα και ορίζει ότι η πρακτική αυτή θα πρέπει να αντικατασταθεί από άλλες μεθόδους, όπου αυτό είναι δυνατόν, και «ο πόνος που επιβάλλεται τα ζώα θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο». Δεν απαγορεύει ωστόσο εντελώς τα πειράματα για την θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, περίπου 11,5 εκατομμύρια ζώα χρησιμοποιήθηκαν το 2011 για επιστημονικούς σκοπούς.